Hoe het bedrijfsmaatschappelijk werk generaties op de werkvloer verbindt

Verschillen op de werkvloer: van kloof naar samenwerking met bedrijfsmaatschappelijk werk
Iedere generatie heeft z’n eigen verhaal. De ene medewerker groeide op met hiërarchie en loyaliteit. De andere medewerker verlangt naar zingeving en balans. De nieuwere generatie medewerker wil snel schakelen en hybride werken.
De combinatie thuis werken of juist op kantoor is soms uit balans. We merken dat, als het thuis even minder gaat of als er psychische of medische problemen zijn, medewerkers geneigd zijn vaker thuis te werken. Hierdoor kan het komen dat de verbinding met collega’s onder druk komt te staan en signalen niet (tijdig) worden herkend door leidinggevenden
Wat levert dat op? Soms frictie. Vaak verwarring. Maar vooral: een enorme kans. Mits je weet hoe je ermee omgaat.
Herkenbare verschillen, botsingen én blinde vlekken
Het kan zijn dat binnen een team de verschillen juist zorgen voor botsingen. Daar waar de ene medewerker zich niet serieus voelt genomen omdat hij de werkdruk als te zwaar ervaart, heeft de andere juist te weinig uitdagingen en targets nodig. De ene medewerker maakt ongewenst gedrag wel bespreekbaar en de ander niet omdat je niet praat over gevoelens en emoties op het werk. Ook zien we steeds meer neurodiversiteit op het werk. Dit vraag andere communicatiestijlen en omgangsnormen en -vormen.
De toegevoegde waarde van BMW
Daar zit precies de kracht van bedrijfsmaatschappelijk werk (BMW): bemiddeling, conflictbegeleiding en werken aan samenwerking. Geen oppervlakkige ‘teamdagen’, maar begeleiding die de diepte ingaat. BMW maakt onderlinge verschillen bespreekbaar – zonder oordeel. We helpen mensen elkaars taal leren spreken. Het bedrijfsmaatschappelijk werk stimuleert zelfreflectie en dialoog en nemen van regie richting een oplossing.
Wat kun je vandaag al doen?
Een paar suggesties:
- Luister zonder te labelen.
- Wees nieuwsgierig naar de ander en stel vragen.
- Organiseer het gesprek.
- Schakel het bedrijfsmaatschappelijk werk in. Soms is het gewoon lastig om patronen zelf te doorbreken. Dan helpt een neutrale procesbegeleider.
- Reflecteer op jezelf om hiervan te leren.
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Neem vrijblijvend contact met ons op – we denken graag met je mee.