Wij zijn met meer – leer over polarisatie, discriminatie en radicalisering

Wij zijn met meer – leer over polarisatie, discriminatie en radicalisering
Bemiddelen Merlijn Advies Groep trainingen

Praten over polarisatie, discriminatie, radicalisering, ik heb er geen problemen mee. Ik doe het bijna dagelijks. En schrijven vind ik enorm leuk. De vraag of ik er een blog over wilde schrijven, beantwoordde ik daarom meteen enthousiast met ‘ja’.

Drie besproken thema’s

Polarisatie, discriminatie en radicalisering, drie veel besproken thema’s. Etnisch profileren, zwarte piet discussie, vluchtelingen wel of niet, anti zwart racisme, islam. Interessante en soms ook urgente, maar bovenal lastige gespreksonderwerpen. Iedereen heeft een mening en luisteren naar elkaar is soms lastig. Voor ik het weet ben ik in deze blog ook aan het polariseren of discrimineren. In al deze gevallen gaat het om de context waarin iets gebeurt of iets gezegd wordt. In een blog ben ik de zender en kan ik niet met u in gesprek.
Polarisatie; het versterken van tegenstellingen tussen partijen. Steeds sneller en op meer onderwerpen wordt mij gevraagd om een standpunt in te nemen. Nog voor ik een mening heb gevormd. Hierdoor worden tegenstellingen vergroot en de polarisatie aangejaagd. Kent u nog de uitspraak van Rutte ‘wij zijn met meer’? De meerderheid hult zich vaak in stilte en nuance. Om deze ‘wij’ draait het, deze ‘wij’ verdient meer aandacht. Laten we in gesprek gaan met deze ‘wij’, wat wil de grote stille meerderheid.

Ik ben van mening dat een ieder gaat voor een fijne woonomgeving, gezondheid, een prettige omgang met vrienden, collega’s, buren, veiligheid en een baan. Laten we samen dit voor elkaar krijgen. En dat is soms dichterbij dan de berichten ons doen vermoeden.

De training

In de training een nadere kijk op polarisatie radicalisering en discriminatie, ga ik uitleg geven over het mechanisme van polarisatie en hoe dat zich verhoudt met de fenomenen discriminatie en radicalisering. Het gaat om het herkennen ervan. Vervolgens bespreken we enkele succesvolle interventies. Nog liever dan theorie bespreken, nodig ik u uit om elkaar uit te dagen. Uitdagen op het thema inclusie. Hoe maken we de maatschappij veilig en voor iedereen? Deze blog schrijven was een zoektocht. Wat wil ik u eigenlijk vertellen? Ik hoop dat ik u nieuwsgierig heb gemaakt. Maar vooral hoop ik u te hebben uitgenodigd om na te denken over wat zou u willen en kunnen? In uw rol als betrokken burger en als professional.
Dan schrijf ik mijn volgende blog over de acties die wij samen gaan uitzetten na de training “Een nadere kijk op polarisatie radicalisering en discriminatie”.

Schrijf u hier direct in voor de training! 

Meer lezen?

https://www.merlijngroep.nl/blog/de-angstcultuur-hoe-herken-je-die-en-hoe-kom-je-ervan-af/