PR beleid

Het gezicht van de ondernemingsraad

( 1 Beoordelingen )

In deze training gaan we met u een aantal items doorlopen. Te beginnen met PR-beleid en uw eigen visie op PR-beleid. Daarna vertalen we deze visie naar achterbanbeleid, het gezicht van de OR in- en extern en de vertaling in uw brieven, mails, advies – en instemmingsaanvragen.

Te behalen resultaten

 1.  U heeft uw eigen visie op PR-beleid ontwikkeld en vertaald in een presentatievorm naar de OR toe.
 2. u heeft een plan hoe de achterban te betrekken binnen uw visie als OR
 3. u heeft een helder beeld over de wijze waarop u met interne en externe wilt communiceren. Welke woordgebruik, welke uitstraling de OR heeft.
 4. praktische tips m.b.t. nieuwsbrieven, schrijverskunsten, presentatievormen enz.
 5. het trainingsniveau ligt op HBO+ werk- en denkniveau of door ervaring verkregen.
Training wordt ook online gegeven!
Kosten
€1.000,-

+ accommodatie v.a.€155,-

BTW nihil

Voor een gedetailleerd kostenoverzicht vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Duur
2 Daagse

Blok van 2 dagen

De opleiding

PR beleid

In deze training gaan we met u een aantal items doorlopen. Te beginnen met PR-beleid en uw eigen visie op PR-beleid. Daarna vertalen we deze visie naar achterbanbeleid, het gezicht van de OR in- en extern en de vertaling in uw brieven, mails, advies – en instemmingsaanvragen. De training is praktisch, dus veel doen!

Studiebelasting

Bij deze 2-daagse weekopleiding is de studiebelasting vastgesteld op 15 uur.

Docenten:

Programma

Dag 1

Ochtendprogramma

09.00 – 09.30 uur : ontvangst met koffie en thee

09.30 – 10.30 uur : inleiding PR beleid in al zijn breedte

10.30 – 11.30 uur : PR beleid: het gezicht van de OR; Ontwikkelen van visie op PR-beleid

11.30 – 11.45 uur : pauze

11.45 – 12.30 uur : vervolg van Visie ontwikkeling

12.30 – 13.30 uur : lunch

Middagprogramma

13.30 – 15.45 uur : de achterban; Wat wilt u bereiken met uw achterban en hoe gaan we dat doen?

15.45 – 16.00 uur : pauze

16.00 – 16.55 uur : wat gaat u de komende weken / maanden doen; actieplan maken voor de komende tijd

16.55 – 17.00 uur : oogst van de dag 

Dag 2

Ochtendprogramma

09.00 – 09.30 uur : ontvangst met koffie en thee

09.30 – 11.00 uur : de huiswerkopdracht; Terugblik op uw huiswerkopdracht en tips en trucs

11.00 – 11.15 uur : pauze

11.15 – 12.30 uur : het gezicht van de OR bij advies- en Instemmingsaanvragen & initiatiefvoorstellen; Wat wil de OR uitstralen en hoe kunnen we tot een model komen om volgens hetzelfde patroon deze aanvragen en voorstellen te schrijven

12.30 – 13.00 uur : lunch

Middagprogramma

13.00 – 16.00 uur : Sociale media; Wat is de toegevoegde waarde van sociale media in algemeen maar ook op de gekozen visie en hoe gaan we deze dan inzetten.

16.00 – 17.00 uur : afronding Vervolg opdracht en mogelijkheden tot coaching; Wat gaat u nu doen en hoe wat kunnen wij nu nog voor u betekenen.; Evaluatie van deze training

17.00 – Merlijn borrel

Voor wie?

PR beleid wordt onder meer gevolgd door:

 • Leden van de PR-commissie
 • leden van een OR met aandachtsgebied PR of achterban
 • voor deelname aan deze training is geen specifieke vooropleiding vereist. 
 • zou u graag precies willen weten wat deze training aan uw professionele performance en kennis toevoegt? Neemt u dan contact op met de backoffice die u naar uw wens doorverbindt met de trainer of u matcht met een oud-deelnemer in dezelfde beroepsgroep.

Klantervaringen

Lees hieronder de ervaringen!

Deze training scoort een 8.0 / 10 op basis van 1 beoordelingen
 • Diny
   
  We hebben een mooi plan van aanpak gemaakt en de aanleiding er naar toe was een mooie weg om te bewandelen. Heb fijne 2 dagen gehad, sfeer was goed en concreet en actief bezig geweest, top!

Veelgestelde vragen

Ik ben nieuw in de OR, wat moet ik allemaal weten?

Om goed van start te kunnen gaan is het handig wanneer je op de hoogte bent van de bevoegdheden en faciliteiten van een ondernemingsraad. Het hebben van een visie op medezeggenschap en verdeling van taken en rollen geven daarbij een praktisch houvast. In een OR startcursus komen deze onderwerpen terug.

Welke 5 rechten vergeet je altijd als OR?

Als OR heb je recht op informatie, overleg, initiatief, advies en instemming. Met deze 5 rechten kun je invloed uitoefenen op het beleid van jouw organisatie. Behalve dat je wéét (kennis) wat die rechten inhouden is het ook belangrijk hóe (vaardigheid) je die rechten inzet. Zo kun je als OR optreden als sparring partner van de bestuurder.

Wat moet je met de vertrouwenspersoonproblematiek als OR?

De OR heeft instemmingsrecht op de vaststelling of wijziging van de regeling die de positie van de vertrouwenspersoon beschrijft, inclusief de keuze voor de vertrouwenspersoon zelf. Belangrijk is dat de vertrouwenspersoon zijn functie onafhankelijk kan uitoefenen en beschikt over de vereiste deskundigheid. Soms zie je dat de functie van vertrouwenspersoon wordt uitgeoefend door een medewerker van HR. Hoewel dat niet verboden is kan het de onafhankelijkheid van de functie wel nadelig beïnvloeden.

Wij willen graag getraind worden als OR maar hebben geen idee wat de mogelijkheden zijn?

In feite zijn de mogelijkheden eindeloos: MMZ biedt oplossingen op maat. Voor beginnende én ervaren ondernemingsraden van 3 tot en met 21 leden. Thema’s die in onze trainingen steeds terugkeren zijn: invloed uitoefenen, conflictvaardigheid, communicatie actieban, relatie OR en bestuurder, visievorming, teambuilding, kennisbevordering (WOR, ARBO, financiën, pensioen) en effectief vergaderen. Samen met jou bepalen we het programma. De trainingen worden gegeven door ervaren MZ trainers met kennis van groepsdynamica.

Hoe richt je een OR op?

Heeft het bedrijf meer dan 50 werknemers? Dan is je werkgever verplicht een ondernemingsraad op te zetten. Je stelt een voorlopig reglement op waarin de werkwijze en de verkiezingsprocedure van de ondernemingsraad is vastgelegd. Je kunt dit ook delegeren aan een zogenaamde voorbereidingscommissie. Deze commissie kan bestaan uit werknemers die al interesse hebben getoond in de OR. In het voorlopige reglement staat hoe de verkiezingen moeten worden georganiseerd. Indien in het bedrijf leden van vakbonden aanwezig zijn, kan de vakbond ook een kandidatenlijst indienen. Na de verkiezingen wordt de ondernemingsraad geïnstalleerd en het voorlopig reglement definitief vastgesteld. De zittingsduur van de ondernemingsraad is drie jaar, maar hier kan in het reglement van worden afgeweken.

Wat is het verschil tussen een personeelsvertegenwoordiging (PVT) en een OR?

In een bedrijf van 10-50 werknemers is de ondernemer verplicht tot de instelling van een PVT indien de meerderheid van het personeel dat wenst. De PVT heeft aanzienlijk minder medezeggenschapsrechten dan de OR. Zo heeft de PVT slechts een beperkt advies- en instemmingsrecht, is er geen mogelijkheid van beroep tegen het besluit van de ondernemer en geldt er geen verplichte opschortingstermijn als de ondernemer het advies van de PVT niet overneemt. Een PVT kan met de ondernemer wel extra bevoegdheden afspreken in een zogenaamde ondernemingsovereenkomst.

Welke faciliteiten heeft een OR lid?

Een lid van de ondernemingsraad moet zijn werkzaamheden voor de ondernemingsraad zoveel mogelijk tijdens werktijd kunnen uitoefenen (OR-werk=werk). Een OR-lid heeft ten minste recht op 60 uur per jaar voor het verrichten van werkzaamheden voor de ondernemingsraad, buiten vergadertijd van de ondernemingsraad zelf en van de overlegvergadering om. Ook heeft een lid van de ondernemingsraad recht om ten minste 5 dagen scholing te ontvangen. Andere faciliteiten zijn het gebruik van vergaderruimten, kopieerfaciliteiten, computer, telefoon, secretariële ondersteuning of een ambtelijk secretaris

Data & Locaties

PR beleid

Heeft u al eerder een Merlijn-opleiding gevolgd? Dan ontvangt u altijd 10% korting op ons gehele trainingsaanbod!

Kies een van de onderstaande data en locaties om u in te schrijven.

Landgoed Huize Bergen

Vught
Gaat gegarandeerd door

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen ligt verscholen in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Hier, op een steenworp afstand van ‘s-Hertogenbosch, vindt u alles om een bijeenkomst onvergetelijk te maken: rijk gedecoreerde stijlkamers, authentieke details, een warm welkom en gastronomische specialiteiten. - Provincie Noord-Brabant -

Kasteel Limbricht

Kasteel Limbricht

Al voor 1100 werd begonnen met de bouw van dit zogenaamd mottekasteel; dat is een toren, in dit geval een houten toren, op een kunstmatige heuvel (motte). Het geheel was omgracht. Rond 1200 werd de houten toren vervangen door een stenen toren (donjon). Van het midden van de dertiende eeuw dateert de oudste vermelding van 'de heren van Lemborch'. Baron Nicolaas van Breyll erfde in 1619 de heerlijkheid; hij liet in 1622 het huidige renaissancekasteel [...]
Lees meer

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen ligt verscholen in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Hier, op een steenworp afstand van ‘s-Hertogenbosch, vindt u alles om een bijeenkomst onvergetelijk te maken: rijk gedecoreerde stijlkamers, authentieke details, een warm welkom en gastronomische specialiteiten. - Provincie Noord-Brabant -

Inschrijven