Wat voor mediator ben jij?

Wat voor mediator ben jij?
Basisopleiding mediator Mediator trainingen

Laatst zei een collega die een teammediation had bijgewoond tegen mij: ‘Jij behandelt die mensen alsof ze je kinderen zijn en dat pikken ze ook nog! Sterker nog, het werkte! Dat je dat durft!’

Het is niet zozeer een kwestie van durven als wel je eigen stijl uitvinden.
Ik heb een moeder aarde figuur, ben geneigd tot knuffelen en mediations en conflictcoachings doe ik thuis aan de keukentafel, met zicht op het aanrecht en de afwas. Typisch een setting waar tough love past. En dat is ook mijn mediationstijl: een beetje Oprah. Een collega van mij is zeer provocatief. Zij verleidt mensen om het achterste van hun tong te laten zien. Bij haar aan tafel is het altijd lachen geblazen, zelfs als de conflictpartners elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Een beetje Farrelly. Een andere collega zou zo in CSI passen als forensisch onderzoeker. Hij onderzoekt met conflictpartners de crime scene van hun conflict en rafelt met ze uit wat nou de oorzaak van de ellende is. En zo vinden ze ook de oplossing. Een beetje Gil Grissom.

Weer een andere collega is diplomatiek, heeft enorm uithoudingsvermogen en kan doorzetten. Hij werkt vooral voor de overheid en grote bureaucratische organisaties. Een beetje Obama.

En dan is er nog die collega die transformatief te werk gaat, met rust, kalmte en laten zijn wat er is. Een beetje Dalai Lama.
Als je ons een en hetzelfde conflict zou voorschotelen, zouden we allemaal in staat zijn om de conflictpartners naar een oplossing te begeleiden, maar wel op een heel andere manier. En dat is maar goed ook, want conflictpartners hebben ook hun, al dan niet bewuste, voorkeur voor een bemiddelaar. Dus hoe meer verschillende mediators met hun eigen stijl beschikbaar zijn, hoe meer conflictpartners effectief bemiddeld worden.
Welke stijl mis jij nog in het rijtje? En welke stijl kun jij bieden?

Onder de 30 jaar en dromend over het mediatorschap?

Wij willen graag jong mediation talent aantrekken waardoor wij 2 kortingsacties in ‘t leven hebben geroepen:

  • Wij geven dit jaar nog 4 x 25 % korting weg aan nieuwe deelnemers onder de 30 jaar!
  • Jij en je vrienden/collega’s/studiegenoten interesse in het mediator vak? Kom met 6 personen en betaal maar voor 5!!

Lees meer over mediation:

https://www.merlijngroep.nl/blog/mediation-of-conflictcoaching/