Train-de-trainer dag

Thema 2022: Het Oog van de Trainer

Nieuwe inzichten in jouw deelnemers en in jouw non-verbale impact

Als trainer weet je natuurlijk al wel dat non-verbale communicatie een groot deel bepaalt van de manier waarop de boodschap aankomt bij de ontvanger. Daarbij denk je misschien aan NLP of aan het idee dat gezichten vooral emoties tonen.

Nieuw is dat recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat gezichten ook informatie bevatten over de persoonlijkheid. Dat zit hem in frequente microbewegingen die voor een individu consistent blijken te zijn, dus los staan van de situatie of context. Dit komt uit het onderzoek, dat het Instituut voor Non-verbale Strategie Analyse (INSA) samen met de Universiteit van Amsterdam heeft uitgevoerd. De publicatie is van 29 januari 2021 en is hier volledig te lezen: https://doi.org/10.1080/02699931.2021.1877118

Het innovatieve karakter van het onderzoek en van de praktische vertaling in de in 2020 vernieuwde INSA Methode heeft dit voorjaar de nodige aandacht gekregen op tv, radio en in kranten; b.v.

Wat kun je hier nu mee als trainer?
Je krijgt inzicht in de persoonlijkheid van anderen, dus ook jouw deelnemers. In wat elk van hen nodig heeft om rapport met jou te ervaren, in de manier waarop zij leren, in de manier waarop zij weerstand vertonen in het leerproces. Dat kan je helpen om nog meer maatwerk in jouw aanpak te realiseren. Je gaat herkennen waarom je soms gemakkelijk contact maakt met een ander en met waarom het soms lastiger is, ondanks jouw trainerservaring.
En niet in de laatste plaats krijg je inzicht in jouw eigen non-verbale impact op hen; dat geeft je informatie over het hoe en waarom van reacties van deelnemers op jouzelf. Zodat je daarop kunt bijsturen en zelfs ook anticiperen.

Wat denk je bijvoorbeeld van deze 3 mensen? Verschillen zij qua persoonlijkheid? Waar zie je dat aan?


Wat doen we?
Nadat we kort hebben stilgestaan bij het onderzoek laten wij je uitgebreid kennismaken met de INSA Methode 2020, die vorig jaar sterk is vernieuwd als gevolg van dat onderzoek. Dat doen we aan de hand van veel videobeelden en een theoretisch kader op hoofdlijnen. We geven dan ook antwoord op de vraag bij de bovenstaande foto’s. Je krijgt de gelegenheid om jouw waarnemingsvermogen te toetsen en te oefenen. En we kunnen ook jouzelf live analyseren als je dat wenst; dan geven wij feedback op jouw non-verbale impact en de effecten daarvan bij anderen. Tenslotte discussiëren wij graag met jullie over de toepasbaarheid en bruikbaarheid van deze nieuwe methode in de trainerspraktijk.

In samenwerking met:

Een cadeau aan de trainers van Merlijn: altijd blijven leren!

De trainers van Merlijn zijn in het vakgebied waarin zij training geven ook actief in het veld. Maar hoe leuk is het om soms iets van een totaal andere kant te benaderen?
Ieder jaar proberen wij onze trainers weer nieuwe tools mee te geven. We kijken naar internationale ontwikkelingen, leren daarvan en nemen mee waar we beter van kunnen worden.

Merlijn Partner worden? Bezoek een van onze introductiebijeenkomsten online of op een van onze prachtige kasteellocaties

Eerst volgende train-de-trainer dag zal plaatsvinden op 31 mei 2022!
Neem hier contact op met de backoffice.