Systemisch werken in teams

Voor teamleiders, HR managers, mediators en teamcoaches

( 12 Beoordelingen )

Samenwerkingsprocessen die dreigen vast te lopen zijn vaak vlot te trekken door interventies vanuit het systeemdenken. Focus tijdens de training: patronen herkennen en implementeren van nieuwe interventietechnieken in je eigen aanpak.

Te behalen resultaten

 1. In deze training worden inleidingen over de systeemtheorie afgewisseld met vaardigheidsoefeningen en casuïstiek;
 2. In de systeemtheorie wordt gekeken naar de verhoudingen, de gedragingen en de krachtenvelden die zorg dragen voor het evenwicht;
 3. Bij conflicten is er sprake van ontwrichting van dat evenwicht;
 4. Het trainingsniveau ligt op HBO+ werk- en denkniveau of door ervaring verkregen.
Training wordt ook online gegeven!
Kosten
€595,-

BTW nihil

+ accommodatie v.a.€60,-

Voor een gedetailleerd kostenoverzicht vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Duur
1 Daagse

voor- & najaar gepland

punten
6 MfN cat. 1a

De opleiding

Systemisch werken in teams

Samenwerkingsprocessen die dreigen vast te lopen zijn vaak vlot te trekken door interventies vanuit het systeemdenken. Focus tijdens de training: patronen herkennen en implementeren van nieuwe interventietechnieken in je eigen aanpak.

Studiebelasting

Bij deze 1-daagse opleidingen is er geen sprake van bijkomende studiebelasting.

Docenten:

Programma

Dag 1

Ochtendprogramma

09.30 – 10.00 uur : ontvangst met koffie en thee

10.00 – 10.30 uur : wat is een systeem en hoe snel is er feedback, zijn er patronen te ontdekken en ontstaat een systeem.

10.30 – 12.00 uur : oefening om patronen te leren herkennen: theorie over de basis van systeemdenken. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • hypothesen-circulariteit en meervoudigheid
 • de functie van circulaire vragen
 • de verschillende lagen in geschillen

12.00 – 13.00 uur : lunch

Middagprogramma

13.00 – 15.00 uur : aan de hand van cases komen alle gesprekstechnieken en het leren formuleren van hypothesen en het stellen van vragen aan de orde.

15.00 – 15.15 uur : pauze

15.15 – 17.00 uur :

 • kleine ronde over belangen en systemen
 • oefening met een casus eventueel met tafelopstellingen
 • oefening met een casus in dezelfde formatie als de ochtend, het leren formuleren van hypothesen en het stellen van circulaire vragen, reflectieve vragen

17.00 – Merlijn borrel

Voor wie?

Systemisch werken in teams wordt onder meer gevolgd door:

 • Iedereen die regelmatig met groepssystemen werkt die dreigen vast te lopen of al vastgelopen zijn;
 • Voor deelname aan deze training is geen specifieke vooropleiding vereist;
 • Zou u graag precies willen weten wat deze training aan uw professionele performance en kennis toevoegt? Neemt u dan contact op met de backoffice die u naar uw wens doorverbindt met de trainer of u matcht met een oud-deelnemer in dezelfde beroepsgroep.

Klantervaringen

Lees hieronder de ervaringen!

Deze training scoort een 8.4 / 10 op basis van 12 beoordelingen
 • Pauline
  Advocaat
  Heldere theorie en goed geoefend met vragen stellen en analyseren.
 • Amanda
  Mediator
  Ik heb meer inzicht gekregen in wat werken met het systeem betekent. De theoretische kaders en welke vragen horen bij systemisch werken.
 • Valerie
  Advocaat
  De training was erg leerzaam!
 • Viviane
   
  Ik heb geleerd wat systemisch denken inhoudt en systemische vragen te stellen
 • Roelfina
   
  Mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen. Ik hoopte een heleboel brokjes kennis en brokjes gevoel mbt systeemdenken die in mij zaten deze dag aan elkaar te kunnen knopen. Dit is zeker gelukt! [...] Lees meer
 • Angelique
   
  Naar aanleiding van deze cursus beschik ik over extra/andere bruikbare vaardigheden die ik kan toepassen tijdens mediationgesprekken. De docent is betrokken en interactief, ontzettend fijne cu [...] Lees meer
 • Roelfina
   
  Mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen. Ik hoopte een heleboel brokjes kennis en brokjes gevoel mbt systeemdenken die in mij zaten deze dag aan elkaar te kunnen knopen. Dit is zeker gelukt! [...] Lees meer
 • Viviane
   
  Ik heb geleerd wat systemisch denken inhoudt en systemische vragen te stellen.
 • Jasper
   
 • Silke
   
 • Bart
   
  Er is door Martian goed aangesloten bij mijn behoefte om te leren en kennis op te doen.
 • Valérie
   
  Erg leerzaam.

Veelgestelde vragen

Welke interventies zet u in vanuit de systeemtheorie?

Het systeemdenken is een conceptuele bril die u opzet. Een lens waarmee u naar Uw situatie kijkt en die U, en met U uw cliënten, in staat stelt dingen te zien of horen die u in eerste instantie niet had waargenomen. U kijkt breder. Door het stellen van circulaire vragen (vragen die patronen blootleggen), kunt u samen met uw cliënten de patronen onderzoeken.

Hoe werken familiesystemen door in conflicten?

Ieder mens komt uit een familiesysteem. In dat systeem van herkomst ontwikkelt u uw waarden, overtuigingen en manieren van doen. Deze werken door in de manier waarop mensen zich verhouden tot anderen. U neemt uzelf altijd mee, ook op de werkvloer. Dit is extra goed te zien in familiebedrijven. Het is belangrijk om dit familiesysteem te onderzoeken, juist omdat vaak datgene dat niet gezegd wordt, bepalend is in het conflict. Door deze ‘onderstroom’ te benoemen, creëert u openingen voor een gesprek en/of veranderingen.

Ik ben nieuw in de OR, wat moet ik allemaal weten?

Om goed van start te kunnen gaan is het handig wanneer je op de hoogte bent van de bevoegdheden en faciliteiten van een ondernemingsraad. Het hebben van een visie op medezeggenschap en verdeling van taken en rollen geven daarbij een praktisch houvast. In een OR startcursus komen deze onderwerpen terug.

Welke 5 rechten vergeet je altijd als OR?

Als OR heb je recht op informatie, overleg, initiatief, advies en instemming. Met deze 5 rechten kun je invloed uitoefenen op het beleid van jouw organisatie. Behalve dat je wéét (kennis) wat die rechten inhouden is het ook belangrijk hóe (vaardigheid) je die rechten inzet. Zo kun je als OR optreden als sparring partner van de bestuurder.

Wat moet je met de vertrouwenspersoonproblematiek als OR?

De OR heeft instemmingsrecht op de vaststelling of wijziging van de regeling die de positie van de vertrouwenspersoon beschrijft, inclusief de keuze voor de vertrouwenspersoon zelf. Belangrijk is dat de vertrouwenspersoon zijn functie onafhankelijk kan uitoefenen en beschikt over de vereiste deskundigheid. Soms zie je dat de functie van vertrouwenspersoon wordt uitgeoefend door een medewerker van HR. Hoewel dat niet verboden is kan het de onafhankelijkheid van de functie wel nadelig beïnvloeden.

Wij willen graag getraind worden als OR maar hebben geen idee wat de mogelijkheden zijn?

In feite zijn de mogelijkheden eindeloos: MMZ biedt oplossingen op maat. Voor beginnende én ervaren ondernemingsraden van 3 tot en met 21 leden. Thema’s die in onze trainingen steeds terugkeren zijn: invloed uitoefenen, conflictvaardigheid, communicatie actieban, relatie OR en bestuurder, visievorming, teambuilding, kennisbevordering (WOR, ARBO, financiën, pensioen) en effectief vergaderen. Samen met jou bepalen we het programma. De trainingen worden gegeven door ervaren MZ trainers met kennis van groepsdynamica.

Hoe richt je een OR op?

Heeft het bedrijf meer dan 50 werknemers? Dan is je werkgever verplicht een ondernemingsraad op te zetten. Je stelt een voorlopig reglement op waarin de werkwijze en de verkiezingsprocedure van de ondernemingsraad is vastgelegd. Je kunt dit ook delegeren aan een zogenaamde voorbereidingscommissie. Deze commissie kan bestaan uit werknemers die al interesse hebben getoond in de OR. In het voorlopige reglement staat hoe de verkiezingen moeten worden georganiseerd. Indien in het bedrijf leden van vakbonden aanwezig zijn, kan de vakbond ook een kandidatenlijst indienen. Na de verkiezingen wordt de ondernemingsraad geïnstalleerd en het voorlopig reglement definitief vastgesteld. De zittingsduur van de ondernemingsraad is drie jaar, maar hier kan in het reglement van worden afgeweken.

Wat is het verschil tussen een personeelsvertegenwoordiging (PVT) en een OR?

In een bedrijf van 10-50 werknemers is de ondernemer verplicht tot de instelling van een PVT indien de meerderheid van het personeel dat wenst. De PVT heeft aanzienlijk minder medezeggenschapsrechten dan de OR. Zo heeft de PVT slechts een beperkt advies- en instemmingsrecht, is er geen mogelijkheid van beroep tegen het besluit van de ondernemer en geldt er geen verplichte opschortingstermijn als de ondernemer het advies van de PVT niet overneemt. Een PVT kan met de ondernemer wel extra bevoegdheden afspreken in een zogenaamde ondernemingsovereenkomst.

Welke faciliteiten heeft een OR lid?

Een lid van de ondernemingsraad moet zijn werkzaamheden voor de ondernemingsraad zoveel mogelijk tijdens werktijd kunnen uitoefenen (OR-werk=werk). Een OR-lid heeft ten minste recht op 60 uur per jaar voor het verrichten van werkzaamheden voor de ondernemingsraad, buiten vergadertijd van de ondernemingsraad zelf en van de overlegvergadering om. Ook heeft een lid van de ondernemingsraad recht om ten minste 5 dagen scholing te ontvangen. Andere faciliteiten zijn het gebruik van vergaderruimten, kopieerfaciliteiten, computer, telefoon, secretariële ondersteuning of een ambtelijk secretaris

Data & Locaties

Systemisch werken in teams

Heeft u al eerder een Merlijn-opleiding gevolgd? Dan ontvangt u altijd 10% korting op ons gehele trainingsaanbod!

Kies een van de onderstaande data en locaties om u in te schrijven.

Landgoed Huize Bergen

Vught
Gaat gegarandeerd door

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen ligt verscholen in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Hier, op een steenworp afstand van ‘s-Hertogenbosch, vindt u alles om een bijeenkomst onvergetelijk te maken: rijk gedecoreerde stijlkamers, authentieke details, een warm welkom en gastronomische specialiteiten. - Provincie Noord-Brabant -

Inschrijven