Mindfulness in Medezeggenschap

Verminder stress op de werkvloer en verheug de arbeidsvreugde

( 11 Beoordelingen )

In de medische wereld wordt MBSR (mindfulness based stress reduction) reeds lang met succes toegepast. Tijdige inzet van mindfulness leidt tot het voorkómen van spanningen en verhoogt de arbeidsvreugde en daarmee de kwaliteit van leven en werken. Er wordt geleerd en geoefend om tegelijkertijd ontspannen, wakker, aandachtig en vrij(er) van oordelen te zijn. Dat helpt weer om met meer zelfvertrouwen een rustpunt te zijn te midden van de hectiek van alledag.

Te behalen resultaten

 1. U heeft ervaren, wat het betekent om ‘mindful’ te zijn.
 2. U heeft kennis opgedaan van de theorie van mindfulness.
 3. U weet hoe u mindfulness in uw eigen persoonlijke stijl kunt inzetten.
 4. U kent uw eigen vooroordelen en belemmeringen bij het inzetten van mindfulness.
 5. U kunt als professional ontspannen en vol zelfvertrouwen opereren in stress situaties.
 6. Het trainingsniveau ligt op HBO+ werk- en denkniveau of door ervaring verkregen.
Kosten
€590,-

+ accommodatie v.a.€115,-

BTW nihil

Voor een gedetailleerd kostenoverzicht vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Duur
2 Daagse

Blok van 2 dagen

De opleiding

Mindfulness in Medezeggenschap

In de medische wereld wordt MBSR (mindfulness based stress reduction) reeds lang met succes toegepast. Tijdige inzet van mindfulness leidt tot het voorkómen van spanningen en verhoogt de arbeidsvreugde en daarmee de kwaliteit van leven en werken. Er wordt geleerd en geoefend om tegelijkertijd ontspannen, wakker, aandachtig en vrij(er) van oordelen te zijn. Dat helpt weer om met meer zelfvertrouwen een rustpunt te zijn te midden van de hectiek van alledag.

Studiebelasting

Bij deze 2-daagse weekopleiding is de studiebelasting vastgesteld op 12 uur.

Veiligheid staat voorop

Aangepaste Corona regeling bij Merlijn trainingen  Lees meer. 

Docenten:

Programma

Dag 1
Ochtendprogramma
10.00 – 11.15 uur : Welkom en algemene inleiding (achtergrond en doelen van de training/ toelichting programma), kennismaking
11.15 – 11.45 uur : Pauze
11.45 – 13.00 uur : Theorie over en eigen ervaring met mindfulness / oefeningen
13.00 – 14.00 uur : Lunch

Middagprogramma
14.00 – 14.10 uur : Bespreking middagprogramma
14.10 – 14.45 uur : Mindfulness en emoties
14.45 – 15.45 uur : Verfijning beoefening mindfulness/ lichaam, spraak en geest
15.45 – 16.15 uur : Pauze
16.15 – 17.00 uur : Individuele wegen naar mindfulness

Dag 2
Ochtendprogramma
09.00 – 10.00 uur : Mindfulness in de praktijk
10.00 – 11.15 uur : Oefenen, oefenen, oefenen in geleide rollenspelen
11.45 – 14.00 uur : Lunch

Middagprogramma
14.00 – 15.00 uur : Wat is er geleerd in de rollenspellen / bespreking toepasbaarheid in de praktijk
15.00 – 16.00 uur : Werken met aandachtspunten (met pauze tussendoor)
16.00 – 16.30 uur : En hoe nu verder
16.30 – 17.00 uur : Afsluiting, evaluatie

Voor wie?

Mindfulness in Medezeggenschap wordt onder meer gevolgd door:

 • leden van ondernemingsraden;
 • mediators, coaches en leidinggevenden;
 • iedere professional die met spanningen te maken kan krijgen.
 • Voor deelname aan deze training is geen specifieke vooropleiding vereist. 
 • Zou u graag precies willen weten wat deze training aan uw professionele performance en kennis toevoegt? Neemt u dan contact op met de backoffice die u naar uw wens doorverbindt met de trainer of u matcht met een oud-deelnemer in dezelfde beroepsgroep.

Klantervaringen

Lees hieronder de ervaringen!

Deze training scoort een 8.0 / 10 op basis van 11 beoordelingen
 • Merel
   
  Ik kan met de methode die ik nu geleerd heb dichter bij mijn eigen kern blijven. Complimenten, dit was een verrijking.
 • Rembt
   
  Mijn leerdoel is optimaal gerealiseerd. Pracht onderwerp en twee dagen veel te kort :-). Veel dank aan de organisatie en aan de trainer in het bijzonder!
 • Miriam
   
  Ik heb weer mindfulness kunnen ervaren en geleerd wat ik daar tijdens de mediation mee kan doen.
 • Marjan
   
  Ik heb ontvangen waar ik naar op zoek was. Handvatten en praktische tips, kennis en ervaren.
 • Linda
   
  Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten. Vond het erg leerzaam en positief.
 • Helen
   
  De training is een goede start geweest voor onze cursusdagen. De introductie van het begrip Mindfulness was voor mij verhelderend en de start met een aantal concentratie oefeningen heeft voor [...] Lees meer
 • Sultan
   
 • Bianca
   
 • Carina
   
 • Trees
   
  Ik was nogal sceptisch, maar bijzonder goed bevallen.
 • Jennifer, Spijkenisse
   

Veelgestelde vragen

Ik ben nieuw in de OR, wat moet ik allemaal weten?

Om goed van start te kunnen gaan is het handig wanneer je op de hoogte bent van de bevoegdheden en faciliteiten van een ondernemingsraad. Het hebben van een visie op medezeggenschap en verdeling van taken en rollen geven daarbij een praktisch houvast. In een OR startcursus komen deze onderwerpen terug.

Welke 5 rechten vergeet je altijd als OR?

Als OR heb je recht op informatie, overleg, initiatief, advies en instemming. Met deze 5 rechten kun je invloed uitoefenen op het beleid van jouw organisatie. Behalve dat je wéét (kennis) wat die rechten inhouden is het ook belangrijk hóe (vaardigheid) je die rechten inzet. Zo kun je als OR optreden als sparring partner van de bestuurder.

Wat moet je met de vertrouwenspersoonproblematiek als OR?

De OR heeft instemmingsrecht op de vaststelling of wijziging van de regeling die de positie van de vertrouwenspersoon beschrijft, inclusief de keuze voor de vertrouwenspersoon zelf. Belangrijk is dat de vertrouwenspersoon zijn functie onafhankelijk kan uitoefenen en beschikt over de vereiste deskundigheid. Soms zie je dat de functie van vertrouwenspersoon wordt uitgeoefend door een medewerker van HR. Hoewel dat niet verboden is kan het de onafhankelijkheid van de functie wel nadelig beïnvloeden.

Wij willen graag getraind worden als OR maar hebben geen idee wat de mogelijkheden zijn?

In feite zijn de mogelijkheden eindeloos: MMZ biedt oplossingen op maat. Voor beginnende én ervaren ondernemingsraden van 3 tot en met 21 leden. Thema’s die in onze trainingen steeds terugkeren zijn: invloed uitoefenen, conflictvaardigheid, communicatie actieban, relatie OR en bestuurder, visievorming, teambuilding, kennisbevordering (WOR, ARBO, financiën, pensioen) en effectief vergaderen. Samen met jou bepalen we het programma. De trainingen worden gegeven door ervaren MZ trainers met kennis van groepsdynamica.

Hoe richt je een OR op?

Heeft het bedrijf meer dan 50 werknemers? Dan is je werkgever verplicht een ondernemingsraad op te zetten. Je stelt een voorlopig reglement op waarin de werkwijze en de verkiezingsprocedure van de ondernemingsraad is vastgelegd. Je kunt dit ook delegeren aan een zogenaamde voorbereidingscommissie. Deze commissie kan bestaan uit werknemers die al interesse hebben getoond in de OR. In het voorlopige reglement staat hoe de verkiezingen moeten worden georganiseerd. Indien in het bedrijf leden van vakbonden aanwezig zijn, kan de vakbond ook een kandidatenlijst indienen. Na de verkiezingen wordt de ondernemingsraad geïnstalleerd en het voorlopig reglement definitief vastgesteld. De zittingsduur van de ondernemingsraad is drie jaar, maar hier kan in het reglement van worden afgeweken.

Wat is het verschil tussen een personeelsvertegenwoordiging (PVT) en een OR?

In een bedrijf van 10-50 werknemers is de ondernemer verplicht tot de instelling van een PVT indien de meerderheid van het personeel dat wenst. De PVT heeft aanzienlijk minder medezeggenschapsrechten dan de OR. Zo heeft de PVT slechts een beperkt advies- en instemmingsrecht, is er geen mogelijkheid van beroep tegen het besluit van de ondernemer en geldt er geen verplichte opschortingstermijn als de ondernemer het advies van de PVT niet overneemt. Een PVT kan met de ondernemer wel extra bevoegdheden afspreken in een zogenaamde ondernemingsovereenkomst.

Welke faciliteiten heeft een OR lid?

Een lid van de ondernemingsraad moet zijn werkzaamheden voor de ondernemingsraad zoveel mogelijk tijdens werktijd kunnen uitoefenen (OR-werk=werk). Een OR-lid heeft ten minste recht op 60 uur per jaar voor het verrichten van werkzaamheden voor de ondernemingsraad, buiten vergadertijd van de ondernemingsraad zelf en van de overlegvergadering om. Ook heeft een lid van de ondernemingsraad recht om ten minste 5 dagen scholing te ontvangen. Andere faciliteiten zijn het gebruik van vergaderruimten, kopieerfaciliteiten, computer, telefoon, secretariële ondersteuning of een ambtelijk secretaris

Data & Locaties

Mindfulness in Medezeggenschap

Heeft u al eerder een Merlijn-opleiding gevolgd? Dan ontvangt u altijd 10% korting op ons gehele trainingsaanbod!

Kies een van de onderstaande data en locaties om u in te schrijven.

Château Marquette

Château Marquette

Château Marquette in Heemskerk, nabij Alkmaar, Haarlem en Amsterdam, omgeven door prachtige natuur en de duinen. Tussen Heemskerk en de duinen ligt het landgoed van Château Marquette als een oase van rust. Een château zoals in een sprookje: een lange oprijlaan, een slotgracht, een poort en een toren. Chateau Marquette is zowel per auto als met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Zo kun je je terugtrekken in een landelijke omgeving, terwijl je toch binnen [...]
Lees meer

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen ligt verscholen in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Hier, op een steenworp afstand van ‘s-Hertogenbosch, vindt u alles om een bijeenkomst onvergetelijk te maken: rijk gedecoreerde stijlkamers, authentieke details, een warm welkom en gastronomische specialiteiten. - Provincie Noord-Brabant -

Inschrijven