Intervisie met paarden

Feedback van de kudde voor mediators & conflictbegeleiders

Herkenning van de dynamiek van een conflict in een paardenkudde versterkt het handelen als begeleider.

Te behalen resultaten

  1. U versterkt uw waarnemingsvermogen;
  2. U beschikt over meer interventie mogelijkheden;
  3. U hebt meer zicht op mogelijke andere belangrijke aspecten;
  4. U herkent andere subtiele signalen;
  5. U ziet patronen en kunt die mogelijk doorbreken.

 

Kosten
€495,-

+ accommodatie v.a.€300,-

BTW nihil

Voor een gedetailleerd kostenoverzicht vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Duur
1 Daagse

Meerdere keren per jaar

punten
4 tot 8 NOVA punten zelf aanvragen
4 tot 8 MfN PE cat. 1a

De opleiding

Intervisie met paarden

Paarden zijn ‘vluchtdieren’; ze geven elkaar continue subtiele signalen over leiding, voeding, bedreiging en balans.

In de kudde is de onderlinge verbondenheid tussen kuddeleden van levensbelang.

Ook in menselijke systemen vindt zo’n uitwisseling van informatie plaats. Door hiervoor een antenne te ontwikkelen kun je als begeleider beter interveniëren.

Training is ook mogelijk in het Engels!

Inhoud:

Paarden zijn van nature waardenvrij; zij hebben geen oordeel en verhouden zich tot wat zich voordoet. Je zou kunnen zeggen dat zij een natuurlijke (ver)antwoordelijkheid hebben: de mogelijkheid om op adequate wijze te antwoorden op een situatie. 

In deze intervisietraining oefen je met het waarnemen van signalen, deze te erkennen en daarop vanuit je eigen plek en met congruentie te reageren. Door een eigen casus te onderzoeken met een leervraag, krijg je meer inzicht in je eigen patronen en bijbehorende kwaliteiten en valkuilen als conflictbegeleider.

We staan stil bij onderliggende dynamieken in een conflict die niets met de inhoud te maken hebben, maar met de systeemwetten van de kudde: de loyaliteiten, de balans in geven en nemen, ordeningsissues, duidelijkheid over de koers en de heldere wens van elke kudde om compleet te zijn. Dat betekent verder kijken dan de individuele visie op een conflict en uitzoomen naar het geheel.

Praktijkervaring in de paardenbak

Deelnemers werken ieder met hun eigen leervraag met behulp van het paard en krijgen hierin supervisie van de trainer. De deelnemersgroep is elkaars getuige bij het leerproces. Er is tussentijds ruimte voor uitwisseling en vragen.

Veiligheid staat voorop

Bij al onze trainingen nemen wij o.a. 1,5 meter afstand tot elkaar en de algemene hygiënerichtlijn van de RIVM in acht.  Lees meer. 

Programma

PROGRAMMA 

Intervisie met paarden

Verdiepingstraining

Ochtendprogramma: 

09.30 – 10.00 : Ontvangst met koffie/thee, informeel kennismaken met trainer en collega deelnemers

10.00 – 10.15 : Welkom, huishoudelijke afspraken, inventarisatie persoonlijke aandachtspunten, ervaringen en leerdoelen o.a. op basis van de digitale voorbereidingsformulieren plus fase I persoonlijk plan van aanpak (PPvA)

10.15 – 11.00 : Inleiding Bronnen van emoties en weerstanden (strategisch en intrinsiek), vertaling in belangen en inventarisatie interventies

11.00 – 11.15 : Pauze

11.15 – 11.30 : Inleiding Macht en invloed, de rol en het fundament van de gespreksleider

11.30 – 12.30 : Plenaire oefening a.h.v. enkele communicatie modellen 

12.30 – 13.00 : Oogst van de ochtend en tweede fase PPvA

13.00 – 13.30 : Lunch

Middagprogramma: 

13.30 – 15.00 : Inleiding Persoonlijkheidstypen plus oefening

15.00 – 15.15 : Pauze

15.15 – 16.00 : Integratie oefening 

16.00 – 16.00 : Derde fase PPvA

16.40 – 17.00 : Terugblik op de training, de leerdoelen en het geleerde, feedback deelnemers, digitale evaluatie en deelnemingscertificaten en vooruitblik fase IV PPvA

17.00 – ………… : Merlijn borrel

Voor wie?

Intervisie met paarden wordt onder meer gevolgd door:

  • Mediators en andere conflictbegeleiders
  • HR – P&O – Leidinggevenden
  • (Team) (conflict) coaches
  • Onafhankelijke procesbegeleiders
  • Zou u graag precies willen weten wat deze training aan uw professionele performance en kennis toevoegt? Neemt u dan contact op met de backoffice die u naar uw wens doorverbindt met de trainer of u matcht met een oud-deelnemer in dezelfde beroepsgroep.

Veelgestelde vragen

Hoe verloopt de voorbereiding op deze activiteit?

Voorafgaand hieraan formuleren de deelnemers voor zichzelf een onderzoeksvraag vanuit hun mediation of conflictcoaching-praktijk.

Op welke methodiek is deze activiteit gebaseerd?

In de kudde zijn paarden afgestemd op elkaar en op de omgeving. Veiligheid en vertrouwen zijn van groot belang, net als in een mediation- of coachsessie. Een kudde is gericht op harmonie en rust en paarden reageren op onbewuste spanningen. Dat geeft inzicht in de onderstroom van je begeleiding en maakt je bewust van wat er nog toe doet. Als methodiek wordt systemische coaching toegepast.

Is er ervaring met paarden nodig?

Er is geen ervaring met paarden nodig. Er is vooraf aandacht voor heldere instructie en veilige omstandigheden. Het is van belang om kledingadvies en aanwijzingen van de paardencoach op te volgen. Soms hebben mensen een eerdere ervaring opgedaan met een paard en is daardoor angst ontstaan. Paarden zijn vluchtdieren en hun gedrag is vaak goed verklaarbaar. Daarvoor is aandacht tijdens de activiteit en de deelnemer doet mee hoe het voor hem of haar haalbaar is.

Bij allergie voor paarden wordt geadviseerd om vooraf medicatie te nemen. Deelnemers krijgen vooraf een afsprakenlijstje ter ondertekening.

Ga je ook paardrijden?

Nee, de paardencoaching is vanaf de grond, naast het paard in de paardenbak. Het paard is los of wordt aan een touw meegenomen, afhankelijk van de oefening en activiteit.

Is er ook ruimte voor individuele vragen?

Deze activiteit is juist gericht op individueel onderzoek: elke deelnemer kan een eigen leervraag opstellen.

Door de processen van elkaar mee te maken, zoals dat gaat bij intervisie, ontstaat ook meer inzicht in eigen leervragen.

 

Wat is de locatie?

De locaties zijn in het midden van het land; regio Utrecht en Betuwe. Dat kan wisselen i.v.m. het seizoen en de opties om binnen of buiten te werken.

In overleg kan de locatie worden aangepast op basis van geografische haalbaarheid voor het team van de klant. Er zijn dan meerkosten i.v.m. de voorbereiding ter plaatse.

Data & Locaties

Intervisie met paarden

Voor data & Incompany kunt u contact opnemen met het secretariaat:

Inschrijven