Intervisie met paarden

Feedback van de kudde voor mediators & conflictbegeleiders

Feedback van de kudde voor mediators & conflictbegeleiders.

Te behalen resultaten

 1. Versterken van de waarnemingsvermogen en het waardenvrij kijken
 2. Vergroten van de interventie-opties tijdens de conflictbegeleiding
 3. Beeldverruiming: meer zicht hebben op wat er mogelijk nog van belang is
 4. Herkennen van subtiele signalen
 5. Herkennen van patronen en de mogelijkheid die te doorbreken

Iedere deelnemer krijgt een eigen ervaring in het onderzoek met hulp van het paard aan de hand van de persoonlijke leervraag. Daarnaast is er leerrendement in het ervaren van de processen van de andere deelnemers.

 

Kosten
€595,-

+ accommodatie v.a.€300,-

BTW nihil

Voor een gedetailleerd kostenoverzicht vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Duur
1 Daagse

Meerdere keren per jaar

punten
4 tot 8 NOVA punten zelf aanvragen
4 tot 8 MfN PE cat. 1a

De opleiding

Intervisie met paarden

Paarden zijn ‘vluchtdieren’ en geven elkaar continue subtiele signalen als het gaat over leiding, voeding, bedreiging, richting, samenwerking, binding, ordening en balans. In de kudde is de onderlinge verbondenheid tussen kuddeleden van levensbelang. Ook in menselijke systemen vindt zo’n uitwisseling van informatie op de onderstroom plaats. Als je de dynamiek van het conflict en de conflictdeelnemers, inclusief jouw plek als begeleider kunt (h)erkennen, vergroot je je eigen effectiviteit.

Training is ook mogelijk in het Engels!

Inhoud:

Paarden zijn van nature waardenvrij; zij hebben geen oordeel en verhouden zich tot dat wat zich in het moment voordoet. Je zou kunnen zeggen dat zij een natuurlijke (ver)antwoordelijkheid hebben: de mogelijkheid om op adequate wijze te antwoorden op een situatie. Paarden zijn heel goede communicators maar doen dat met subtiele signalen. Die signalen worden duidelijker en groter naarmate het subtiele signaal geen effect heeft.

In deze intervisietraining maken we gebruik van het natuurlijke (kudde)gedrag van paarden. De paarden helpen je duiding te geven aan dat wat is en wat de impact daarvan is op jouw in je rol als mediator/conflictbegeleider. Je oefent met waarnemen van signalen, deze te (h)erkennen en daarop vanuit je eigen plek en met congruentie te reageren. Door een eigen casus te onderzoeken met een leervraag, krijg je meer inzicht in je eigen patronen en bijbehorende kwaliteiten en valkuilen als mediator/conflictbegeleider.

We staan stil bij onderliggende dynamieken in een conflict die niets met de inhoud te maken hebben, maar met de systeemwetten van de kudde: de loyaliteiten, de balans in geven en nemen, ordeningsissues, duidelijkheid over de koers en de heldere wens van elke kudde om compleet te zijn. Dat betekent verder kijken dan de individuele visie op een conflict en uitzoomen naar het geheel. Door hiervoor een antenne te ontwikkelen kun je als begeleider congruente, passende en getimede interventies tijdens het mediation- en begeleidingsproces doen, in verbinding met het hele mediation systeem. Je creëert meer ruimte en dat geeft mogelijkheid om voorbij te komen aan stagnatie of fixatie, naar nieuwe beweging.

Praktijkervaring in de paardenbak

Deelnemers werken ieder met hun eigen leervraag met behulp van het paard en krijgen hierin supervisie van de trainer. De deelnemersgroep is elkaars getuige bij het leerproces; we leren ook van elkaar. Er is tussentijds ruimte voor uitwisseling en vragen.

Studiebelasting

Bij deze 1-daagse opleidingen is er geen sprake van bijkomende studiebelasting.

Docenten:

Programma

PROGRAMMA 

Intervisie met paarden

Verdiepingstraining voor conflictprofessional

Ochtendprogramma: 

09.30 – 10.00 : Ontvangst met koffie/thee, informeel kennismaken met trainer en collega deelnemers.

10.00 – 11.15 : Welkom, huishoudelijke afspraken, inventarisatie persoonlijke aandachtspunten, ervaringen en leerdoelen.

Inleiding:

 • Over kuddewetten en systeemwetten
 • Over wat het paard tot leermeester maakt
 • Informatie voor het werken met de paarden
 • Uitwisselen van leerdoelen

11.15 – 11.30 : Korte pauze

11.30 – 13.00 : Intervisiesessies met paarden.

13.00 – 13.30 : Lunch

Middagprogramma

13.30 – 15.00 : Vervolg intervisiesessies met paarden.

15.00 – 15.15 : Korte pauze

15.15 – 16.00 : Vervolg intervisiesessies met paarden.

16.00 – 16.15 : Uitwisseling en afronding.

16.15 – 16.30 : Terugblik op de training, de leerdoelen en het geleerde, feedback van de deelnemers.

16.30 – 17.30 : Merlijn borrel

Voor wie?

Intervisie met paarden wordt onder meer gevolgd door:

 • Mediators;
 • (team) (conflict) coaches;
 • onafhankelijke procesbegeleiders;
 • Conflictbegeleiders;
 • voor deelname aan deze training is geen specifieke vooropleiding vereist;
 • zou u graag precies willen weten wat deze training aan uw professionele performance en kennis toevoegt? Neemt u dan contact op met de backoffice die u naar uw wens doorverbindt met de trainer of u matcht met een oud-deelnemer in dezelfde beroepsgroep.

Veelgestelde vragen

Hoe verloopt de voorbereiding op deze activiteit?

Voorafgaand hieraan formuleren de deelnemers voor zichzelf een onderzoeksvraag vanuit hun mediation of conflictcoaching-praktijk.

Op welke methodiek is deze activiteit gebaseerd?

In de kudde zijn paarden afgestemd op elkaar en op de omgeving. Veiligheid en vertrouwen zijn van groot belang, net als in een mediation- of coachsessie. Een kudde is gericht op harmonie en rust en paarden reageren op onbewuste spanningen. Dat geeft inzicht in de onderstroom van je begeleiding en maakt je bewust van wat er nog toe doet. Als methodiek wordt systemische coaching toegepast.

Is er ervaring met paarden nodig?

Er is geen ervaring met paarden nodig. Er is vooraf aandacht voor heldere instructie en veilige omstandigheden. Het is van belang om kledingadvies en aanwijzingen van de paardencoach op te volgen. Soms hebben mensen een eerdere ervaring opgedaan met een paard en is daardoor angst ontstaan. Paarden zijn vluchtdieren en hun gedrag is vaak goed verklaarbaar. Daarvoor is aandacht tijdens de activiteit en de deelnemer doet mee hoe het voor hem of haar haalbaar is.

Bij allergie voor paarden wordt geadviseerd om vooraf medicatie te nemen. Deelnemers krijgen vooraf een afsprakenlijstje ter ondertekening.

Ga je ook paardrijden?

Nee, de paardencoaching is vanaf de grond, naast het paard in de paardenbak. Het paard is los of wordt aan een touw meegenomen, afhankelijk van de oefening en activiteit.

Is er ook ruimte voor individuele vragen?

Deze activiteit is juist gericht op individueel onderzoek: elke deelnemer kan een eigen leervraag opstellen.

Door de processen van elkaar mee te maken, zoals dat gaat bij intervisie, ontstaat ook meer inzicht in eigen leervragen.

Wat is de locatie?

De locaties zijn in het midden van het land; regio Utrecht en Betuwe. Dat kan wisselen i.v.m. het seizoen en de opties om binnen of buiten te werken.

In overleg kan de locatie worden aangepast op basis van geografische haalbaarheid voor het team van de klant. Er zijn dan meerkosten i.v.m. de voorbereiding ter plaatse.

Data & Locaties

Intervisie met paarden

Kies een van de onderstaande data en locaties om u in te schrijven.

Externe locatie

Externe locatie

Externe locatie

Externe locatie

Inschrijven