Systemisch perspectief op samenwerking en conflict in organisaties

Ontdek de verborgen dynamieken in organisaties, kijk naar de onderstroom!

Mensen kiezen bij werkproblemen geregeld voor voor de hand liggende oplossingen zoals trainingen, mediation of ziekmelding. Deze aanpak blijkt vaak symptoombestrijding te zijn; een pleister op een diepere wond. In deze training leer je wat er op een dieper niveau speelt en hoe onzichtbare, maar voelbare invloeden meespelen. Je leert uitzoomen en patronen herkennen, in plaats van enkel inzoomen en oplossen. Bewustwording is de eerste stap om patronen te doorbreken. De training biedt tools om de onderstroom op de werkvloer zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Te behalen resultaten

Deze training biedt een diepgaande en praktische kennismaking met systemisch werken, waarbij deelnemers niet alleen leren maar ook voelen en ervaren wat er in de onderstroom speelt. Een waardevolle investering in duurzame samenwerking binnen organisaties.

Training wordt ook online gegeven!
Kosten
€1.000,-

BTW nihil

+ Arrangementskosten v.a.€170,-

Voor een gedetailleerd kostenoverzicht vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Duur
2 Daagse

1 blok van 2 dagen

If you would like to signup or if you have any additional questions, but you have trouble signing up on the website due to the Dutch checkout, please get in touch with us at info@merlijngroep.nl or call us at +31 073 532 35 82.

De opleiding

Systemisch perspectief op samenwerking en conflict in organisaties

Deze training biedt een diepgaande kennismaking met systemisch werken binnen organisaties. U leert niet alleen theoretische concepten kennen, maar ervaart ook hoe systemische principes zoals ordening, balans en het recht op plek van invloed zijn op samenwerking en conflict. Door gebruik te maken van organisatie(tafel)opstellingen en systemische functioneringsgesprekken, krijgt u concrete tools om direct toe te passen in uw eigen werkomgeving.

Docenten:

Programma

Dag 1

Ochtendprogramma

09.30 – 10.00 : Ontvangst met koffie/thee, informeel kennismaken met trainers en collega deelnemers

10.00 – 10.15 : welkom, huishoudelijke afspraken, inventarisatie persoonlijke aandachtspunten, ervaringen en leerdoelen o.a. op basis van de digitale voorbereidingsformulieren

10.15 – 11.00 : Signalen voor systemische aanpak

11.00 – 11.15: pauze

11.15 – 12.55: Inleiding tot systemisch kijken en organogram maken

12.55 – 13.00: oogst van de ochtend

13.00 – 13.45: lunch

Middagprogramma

13.45 – 15.00: Oefencasus analyseren en praktische opdracht

15.00 – 15.15: pauze

15.15 – 16.40: Veelvoorkomende systemische patronen in de praktijk

16.40 – 17.00: terugblik op dag 1/ vragen/ vooruitblik en huiswerk dag 2

Dag 2

Ochtendprogramma

09.30 – 10.00 : Ontvangst met koffie/thee

10.00 – 10.15 : terugblik op dag 1

10.15 – 11.00 : Inleiding methoden om toe te passen in de praktijk

11.00 – 11.15: pauze

11.15 – 12.55: Systemische vragen, orgenogram en tijdlijn

12.55 – 13.00: oogst van de ochtend

13.00 – 13.45: lunch

Middagprogramma

13.45 – 15.00: Organisatie(tafel)opstelling(en)

15.00 – 15.15: pauze

15.15 – 16.40: Systemische functioneringsgesprekken

16.40 – 17.00: terugblik op de training, de leerdoelen en het geleerde, feedback deelnemers, digitale evaluatie en ontvangst deelnemingscertificaten

Voor wie?

Systemisch perspectief op samenwerking en conflict in organisaties wordt onder meer gevolgd door:

Leidinggevenden, HR-adviseurs, (algemene) adviseurs en teamcoaches.

Veelgestelde vragen

Ik ben nieuw in de OR, wat moet ik allemaal weten?

Om goed van start te kunnen gaan is het handig wanneer je op de hoogte bent van de bevoegdheden en faciliteiten van een ondernemingsraad. Het hebben van een visie op medezeggenschap en verdeling van taken en rollen geven daarbij een praktisch houvast. In een OR startcursus komen deze onderwerpen terug.

Welke 5 rechten vergeet je altijd als OR?

Als OR heb je recht op informatie, overleg, initiatief, advies en instemming. Met deze 5 rechten kun je invloed uitoefenen op het beleid van jouw organisatie. Behalve dat je wéét (kennis) wat die rechten inhouden is het ook belangrijk hóe (vaardigheid) je die rechten inzet. Zo kun je als OR optreden als sparring partner van de bestuurder.

Wat moet je met de vertrouwenspersoonproblematiek als OR?

De OR heeft instemmingsrecht op de vaststelling of wijziging van de regeling die de positie van de vertrouwenspersoon beschrijft, inclusief de keuze voor de vertrouwenspersoon zelf. Belangrijk is dat de vertrouwenspersoon zijn functie onafhankelijk kan uitoefenen en beschikt over de vereiste deskundigheid. Soms zie je dat de functie van vertrouwenspersoon wordt uitgeoefend door een medewerker van HR. Hoewel dat niet verboden is kan het de onafhankelijkheid van de functie wel nadelig beïnvloeden.

Wij willen graag getraind worden als OR maar hebben geen idee wat de mogelijkheden zijn?

In feite zijn de mogelijkheden eindeloos: MMZ biedt oplossingen op maat. Voor beginnende én ervaren ondernemingsraden van 3 tot en met 21 leden. Thema’s die in onze trainingen steeds terugkeren zijn: invloed uitoefenen, conflictvaardigheid, communicatie actieban, relatie OR en bestuurder, visievorming, teambuilding, kennisbevordering (WOR, ARBO, financiën, pensioen) en effectief vergaderen. Samen met jou bepalen we het programma. De trainingen worden gegeven door ervaren MZ trainers met kennis van groepsdynamica.

Hoe richt je een OR op?

Heeft het bedrijf meer dan 50 werknemers? Dan is je werkgever verplicht een ondernemingsraad op te zetten. Je stelt een voorlopig reglement op waarin de werkwijze en de verkiezingsprocedure van de ondernemingsraad is vastgelegd. Je kunt dit ook delegeren aan een zogenaamde voorbereidingscommissie. Deze commissie kan bestaan uit werknemers die al interesse hebben getoond in de OR. In het voorlopige reglement staat hoe de verkiezingen moeten worden georganiseerd. Indien in het bedrijf leden van vakbonden aanwezig zijn, kan de vakbond ook een kandidatenlijst indienen. Na de verkiezingen wordt de ondernemingsraad geïnstalleerd en het voorlopig reglement definitief vastgesteld. De zittingsduur van de ondernemingsraad is drie jaar, maar hier kan in het reglement van worden afgeweken.

Wat is het verschil tussen een personeelsvertegenwoordiging (PVT) en een OR?

In een bedrijf van 10-50 werknemers is de ondernemer verplicht tot de instelling van een PVT indien de meerderheid van het personeel dat wenst. De PVT heeft aanzienlijk minder medezeggenschapsrechten dan de OR. Zo heeft de PVT slechts een beperkt advies- en instemmingsrecht, is er geen mogelijkheid van beroep tegen het besluit van de ondernemer en geldt er geen verplichte opschortingstermijn als de ondernemer het advies van de PVT niet overneemt. Een PVT kan met de ondernemer wel extra bevoegdheden afspreken in een zogenaamde ondernemingsovereenkomst.

Welke faciliteiten heeft een OR lid?

Een lid van de ondernemingsraad moet zijn werkzaamheden voor de ondernemingsraad zoveel mogelijk tijdens werktijd kunnen uitoefenen (OR-werk=werk). Een OR-lid heeft ten minste recht op 60 uur per jaar voor het verrichten van werkzaamheden voor de ondernemingsraad, buiten vergadertijd van de ondernemingsraad zelf en van de overlegvergadering om. Ook heeft een lid van de ondernemingsraad recht om ten minste 5 dagen scholing te ontvangen. Andere faciliteiten zijn het gebruik van vergaderruimten, kopieerfaciliteiten, computer, telefoon, secretariële ondersteuning of een ambtelijk secretaris

Data & Locaties

Systemisch perspectief op samenwerking en conflict in organisaties

Kies een van de onderstaande data en locaties om u in te schrijven.

Landhuis de Oliphant

Landhuis de Oliphant

Het is in 1591, de middeleeuwen zijn eigenlijk al voorbij, als Cornelis van Coolwijk opdracht geeft voor de bouw van een huis op het eiland Voorne, een landhuis met de allure van een kasteel, dat aanzien en gezag uit zou stralen. Van Coolwijk woonde in Delft ‘In de Gulden Olyphant’, vandaar dat de naam voor het “kasteel”, De Oliphant, snel gevonden was. Hij had als rentmeester belangen op Voorne en wilde met dit bouwwerk zijn [...]
Lees meer

Inschrijven