STAP-budget

Voordelig studeren met het STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidieregeling waarmee werkenden en werkzoekenden jaarlijks maximaal € 1.000,- kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. U kunt dit budget gebruiken voor een training, opleiding of cursus. Ook voor elke opleiding of training van Merlijn kunt u een STAP-budget aanvragen.

De voordelen van studeren met het STAP-budget

Het grootste voordeel van studeren met het STAP-budget is dat u op een voordelige manier een opleiding, training of cursus kunt volgen, om zo uw loopbaan een boost te geven en/of uw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Rondt u uw opleiding succesvol af? Dan hoeft u het budget niet terug te betalen. Ook voor werkgevers is het STAP-budget een aantrekkelijke subsidieregeling: werknemers kunnen daardoor makkelijk een opleiding volgen en zichzelf verder ontwikkelen.

Het STAP-budget aanvragen bij het UWV

U kunt het STAP-budget aanvragen bij het UWV. De eerstvolgende mogelijkheid hiertoe is vrijdag 1 juli vanaf 10.00 uur. Voor elke aanvraagtermijn wordt een beperkt budget beschikbaar gesteld door de overheid. Daarvoor geldt: op is op! We raden daarom aan om uzelf zo snel mogelijk in te schrijven zodra het kan.

U kunt uzelf wel alvast inschrijven voor een opleiding of training naar keuze. Als uw inschrijving door ons is goedgekeurd, ontvangt u van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Die heeft u nodig voor het aanvragen van het STAP-budget. Neem gerust contact met ons op als u hier vragen over heeft of zoek het antwoord tussen de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Tijdvakken – eerst volgende ronde 1 juli

Schrijf uzelf dus op tijd in voor een opleiding, zodat u op 1 juli meteen het STAP-budget kunt aanvragen. Let er op dat uw studie op zijn vroegst op 29 juli start (zie ook de voorwaarden hieronder).

Merlijn heeft geen invloed op het toekennen van het budget; dat ligt bij UWV. Mocht u hierover vragen hebben, dan raden we u aan om met het UWV contact op te nemen.

Gebruik het STAP-budget voor al onze opleidingen en trainingen

U kunt het STAP-budget voor alle opleidingen en trainingen van Merlijn gebruiken. Dat betekent dat u helemaal zelf kunt bepalen wat u gaat studeren; of dat nu een volledige (erkende) opleiding is of een kortere opleiding tot € 1.000,-. Met het STAP-budget kunt u zelfs kosteloos studeren. Alleen bij klassikale lessen op een opleidingslocatie betaalt u zelf nog de accommodatiekosten. Deze vindt u terug onder de kostenspecificatie van de opleiding of training. Accommodatiekosten zijn niet van toepassing op e-learning en virtual classroom.

Benieuwd naar onze opleidingen en trainingen? Bekijk het overzicht via de link hieronder. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Bekijk onze opleidingen & trainingen

1993

familiebedrijf sinds

3000

meer dan 3000 mediators opgeleid

200

aangesloten professionals

9.2

Gemiddelde klantbeoordeling

Veelgestelde vragen

Voor wie is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor werkenden (werknemers, ondernemers en zzp’ers) en werkzoekenden die zich willen ontwikkelen, om zo hun carrière een boost te geven of hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het budget kan ook worden ingezet voor bijscholing of omscholing.

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het aanvragen van een STAP-budget. Zo mag u niet jonger zijn dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangen. Ook mag u geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen krijgen als u het STAP-budget aanvraagt.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Voor alle opleidingen en trainingen van Merlijn kunt u een STAP-budget aanvragen (mits u voldoet aan alle voorwaarden). U heeft bij ons keuze uit een breed aanbod aan opleidingen in allerlei vakgebieden. Een overzicht van het aanbod aan opleidingen en trainingen vindt u hier. Heeft u interesse om een opleiding te volgen, maar weet u nog niet precies welke? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies.

Welke kosten worden niet vergoed vanuit het STAP-budget?

Het STAP-budget is bestemd voor één opleiding of training per kalenderjaar. Voor die opleiding of training is een budget van € 1.000,- beschikbaar. Is uw gekozen opleiding duurder dan € 1.000,-? Dan betaalt u de rest zelf. Inschrijfkosten en accommodatiekosten worden niet vanuit het STAP-budget vergoed.

Hoeveel STAP-budget is er beschikbaar?

In 2022 is er in totaal 160 miljoen euro STAP-budget beschikbaar dat verdeeld wordt over 5 aanvraagtijdvakken. Per kalenderjaar kunt u maximaal één opleiding volgen waarvoor u maximaal € 1.000,- STAP-budget kunt aanvragen.

Wanneer kan ik een STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget kan jaarlijks worden aangevraagd in één van de zes tijdvakken. Dat zijn tijdvakken van ongeveer 2 maanden. In 2022 zijn er vijf tijdvakken beschikbaar. Het beschikbare budget voor het hele kalenderjaar wordt verdeeld over deze tijdvakken.

Is er geen STAP-budget meer beschikbaar in het tijdvak van uw keuze? Dan kunt u een nieuwe aanvraag doen in het volgende tijdvak. Houdt daarbij wel rekening met de startdatum van uw gekozen opleiding.

Dit zijn de aanvraagtijdvakken voor 2022:

 • Van 1 juli tot en met 31 augustus 2022
 • Van 1 september tot en met 31 oktober 2022
 • Van 1 november tot en met 31 december 2022

In 2023 is het eerste tijdvak van 1 januari tot en met 28 februari. Vanaf daarna zijn de tijdvakken gelijk aan 2022.

Hoe vraag ik een STAP-budget aan?

Het STAP-budget vraagt u in een paar stappen aan:

 1. Kies uw opleiding of training bij Merlijn en meld uzelf aan
  Vink tijdens het aanmelden ‘STAP-budget’ aan.
 2. Ontvangst van het STAP-aanmeldbewijs
  Als u aan alle voorwaarden voldoet, ontvangt u van ons het STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs heeft u nodig voor de aanvraag van het STAP-budget bij UWV. Het is belangrijk dat u uzelf op tijd inschrijft, zodat u tijdig uw STAP-aanmeldingsbewijs ontvangt.
 3. Vraag het STAP-budget aan bij UWV
  Log met uw DigiD in bij het STAP-portaal van het UWV en vraag het STAP-budget aan. U ontvangt van UWV bericht als het STAP-budget is toegekend. Let op: schrijf uzelf altijd eerst in bij een opleiding van Merlijn!
 4. Merlijn verrekent het STAP-budget
  Merlijn ontvangt het STAP-budget en verrekent dit met de opleidingskosten.
Hoe krijg ik een STAP-aanmeldingsbewijs?

Tijdens het inschrijfproces van uw opleiding heeft u de mogelijkheid om het STAP-aanmeldingsbewijs aan te vragen. Zonder dit bewijs kunt u geen STAP-budget aanvragen. U krijgt dit bewijs in pdf-formaat in uw mailbox.

Wanneer moet mijn opleiding starten?

Uw opleiding, training of cursus start minimaal 4 weken nadat u het STAP-budget hebt aangevraagd bij het UWV, maar ook uiterlijk 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin u de STAP-subsidie heeft aangevraagd.

Voorbeeld: In het geval dat u op 2 juli het STAP-budget aanvraagt, start u op zijn vroegst op 30 juli (4 weken na uw aanvraagdatum) en op zijn laatst 30 november met een opleiding, training of cursus.

STAP aanvraagtijdvak Uw opleiding start op zijn vroegst ná: Uw opleiding start vóór:
Juli – augustus 2022 29 juli 2022 30 november 2022
September – oktober 2022 29 september 2022 31 januari 2023
November – december 2022 29 november 2022 31 maart 2023
Mijn opleiding kost meer dan € 1.000,-, wat nu?

Als uw opleiding meer dan € 1.000,- kost, dan moet u het bedrag dat boven de € 1.000,- komt zelf betalen. U ontvangt de factuur met het resterende bedrag nadat uw STAP-aanvraag is goedgekeurd.

Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van het STAP-budget?

Voor het aanvragen van het STAP-budget gelden een aantal voorwaarden.

 • Uw leeftijd ligt tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • U werkt in loondienst, bent ondernemer of heeft momenteel geen werk.
 • Op het moment van aanvraag ontvangt u geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. U kunt STAP wel combineren met een ‘Levenlanglerenkrediet’ (LLLK).
 • Uw scholing start minimaal 4 weken nadat u het STAP-budget heeft aangevraagd, maar uiterlijk voor 30 november. Voorbeeld: vraagt u op 2 juli STAP-budget aan, dan moet uw opleiding tussen 30 juli en 30 november starten.
 • U heeft dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.
Wat is het Levenlanglerenkrediet (LLLK) en kan ik dit combineren met het STAP-budget?

dan kunt u geld lenen met het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Dit is een krediet dat u kunt aanvragen bij DUO. Met dit krediet kunt u maximaal een bedrag lenen ter hoogte van het wettelijk collegegeld of lesgeld, voor zolang uw studie duurt. Vaak is dit 4 jaar (fulltime studie) of 5 jaar (deeltijdstudie). De lening moet binnen 15 jaar, met rente, terugbetaald worden. Hoeveel u maandelijks moet aflossen, hangt onder andere af van de hoogte van de lening, uw inkomen op dat moment en de rente.

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een Levenlanglerenkrediet. De belangrijkste zijn:

 • dat u een erkende opleiding aan het hbo of de universiteit of een beroepsopleiding aan het mbo volgt;
 • dat u jonger bent dan 56 (vanaf studiejaar 2024-2025: 57) jaar.

U kunt het Levenlanglerenkrediet combineren met het STAP-budget. Het Levenlanglerenkrediet is in dit geval een lening, het STAP-budget een gift (d.w.z. als u aan alle voorwaarden voor het STAP-budget voldoet en uw opleiding aantoonbaar – met diploma of certificaat – is afgerond, hoeft u het STAP-budget niet terug te betalen).