STAP-budget

Voordelig studeren met het STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidieregeling waarmee werkenden en werkzoekenden jaarlijks maximaal € 1.000,- kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. U kunt dit budget gebruiken voor een training, opleiding of cursus. Ook voor (bijna) elke opleiding of training van Merlijn kunt u een STAP-budget aanvragen.

De voordelen van studeren met het STAP-budget

Het grootste voordeel van studeren met het STAP-budget is dat u op een voordelige manier een opleiding, training of cursus kunt volgen, om zo uw loopbaan een boost te geven en/of uw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Rondt u uw opleiding succesvol af? Dan hoeft u het budget niet terug te betalen. Ook voor werkgevers is het STAP-budget een aantrekkelijke subsidieregeling: werknemers kunnen daardoor makkelijk een opleiding volgen en zichzelf verder ontwikkelen.

Het STAP-budget aanvragen bij het UWV

U kunt het STAP-budget aanvragen bij het UWV. De eerstvolgende mogelijkheid hiertoe is 28 februari vanaf 10.00 uur. Voor elke aanvraagtermijn wordt een beperkt budget beschikbaar gesteld door de overheid. Daarvoor geldt: op is op! We raden daarom aan om uzelf zo snel mogelijk in te schrijven zodra het kan.

U kunt uzelf wel alvast inschrijven voor een opleiding of training naar keuze. Als uw inschrijving door ons is goedgekeurd, ontvangt u van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Die heeft u nodig voor het aanvragen van het STAP-budget. Neem gerust contact met ons op als u hier vragen over heeft of zoek het antwoord tussen de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Tijdvakken – eerst volgende ronde 3 juli 2023

Schrijf uzelf dus op tijd in voor een opleiding, zodat u op 1 mei meteen het STAP-budget kunt aanvragenJe kunt alleen STAP-budget aanvragen voor een opleiding die 4 weken start ná je aanvraag, en die start binnen 3 maanden na het aanvraagtijdvak. Als je voor je opleiding op 3 juli 2023 STAP aanvraagt, dient deze dus te starten na 31 juli en uiterlijk 30 november 2023.

Iedere 2 maanden van een jaar start er een nieuw aanvraagtijdvak.

 • 3 juli 2023 = uiterlijk starten tussen 31 juli 2023 en 30 november 2023
 • 4 september 2023 = uiterlijk starten tussen 2 oktober 2023 en 31 januari 2024
 • 1 november 2023 = uiterlijk starten tussen 29 november 2023 en 31 maart 2024

De rekenregel waarmee je dit zelf kunt berekenen:

 • Eerst mogelijke startdatum = dag van aanvraag + 28 dagen
 • Laatst mogelijke startdatum = dag van aanvraag  + 3 kalendermaanden

Merlijn heeft geen invloed op het toekennen van het budget; dat ligt bij UWV. Mocht u hierover vragen hebben, dan raden we u aan om met het UWV contact op te nemen.

Gebruik het STAP-budget voor al onze opleidingen en trainingen

U kunt het STAP-budget voor (bijna) alle opleidingen en trainingen van Merlijn gebruiken. Dat betekent dat u helemaal zelf kunt bepalen wat u gaat studeren; of dat nu een volledige (erkende) opleiding is of een kortere opleiding tot € 1.000,-. Met het STAP-budget kunt u zelfs kosteloos studeren. Alleen bij klassikale lessen op een opleidingslocatie betaalt u zelf nog de accommodatiekosten. Deze vindt u terug onder de kostenspecificatie van de opleiding of training.

Benieuwd naar onze opleidingen en trainingen? Bekijk het overzicht via de link hieronder. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Bekijk onze opleidingen & trainingen

1993

familiebedrijf sinds

3000

meer dan 3000 mediators opgeleid

200

aangesloten professionals

9.2

Gemiddelde klantbeoordeling

Veelgestelde vragen

Voor wie is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor werkenden (werknemers, ondernemers en zzp’ers) en werkzoekenden die zich willen ontwikkelen, om zo hun carrière een boost te geven of hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het budget kan ook worden ingezet voor bijscholing of omscholing.

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het aanvragen van een STAP-budget. Zo mag u niet jonger zijn dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangen. Ook mag u geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen krijgen als u het STAP-budget aanvraagt.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Voor (bijna) alle opleidingen en trainingen van Merlijn kunt u een STAP-budget aanvragen (mits u voldoet aan alle voorwaarden). U heeft bij ons keuze uit een breed aanbod aan opleidingen in allerlei vakgebieden. Een overzicht van het aanbod aan opleidingen en trainingen vindt u hier. Heeft u interesse om een opleiding te volgen, maar weet u nog niet precies welke? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies.

Welke kosten worden niet vergoed vanuit het STAP-budget?

Het STAP-budget is bestemd voor één opleiding of training per kalenderjaar. Voor die opleiding of training is een budget van € 1.000,- beschikbaar. Is uw gekozen opleiding duurder dan € 1.000,-? Dan betaalt u de rest zelf. Inschrijfkosten en accommodatiekosten worden niet vanuit het STAP-budget vergoed.

Wanneer kan ik een STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget kan jaarlijks worden aangevraagd in één van de zes tijdvakken. Dat zijn tijdvakken van ongeveer 2 maanden. In 2023 zijn er vijf tijdvakken beschikbaar. Het beschikbare budget voor het hele kalenderjaar wordt verdeeld over deze tijdvakken.

Is er geen STAP-budget meer beschikbaar in het tijdvak van uw keuze? Dan kunt u een nieuwe aanvraag doen in het volgende tijdvak. Houdt daarbij wel rekening met de startdatum van uw gekozen opleiding.

 • 3 juli 2023 = uiterlijk starten tussen 31 juli 2023 en 30 november 2023
 • 4 september 2023 = uiterlijk starten tussen 2 oktober 2023 en 31 januari 2024
 • 1 november 2023 = uiterlijk starten tussen 29 november 2023 en 31 maart 2024

De rekenregel waarmee je dit zelf kunt berekenen:

 • Eerst mogelijke startdatum = dag van aanvraag + 28 dagen
 • Laatst mogelijke startdatum = dag van aanvraag  + 8 kalendermaanden
Hoe vraag ik een STAP-budget aan?

Het STAP-budget vraagt u in een paar stappen aan:

 1. Kies uw opleiding of training bij Merlijn en meld uzelf aan
  Vink tijdens het aanmelden ‘STAP-budget’ aan.
 2. Ontvangst van het STAP-aanmeldbewijs
  Als u aan alle voorwaarden voldoet, ontvangt u van ons het STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs heeft u nodig voor de aanvraag van het STAP-budget bij UWV. Het is belangrijk dat u uzelf op tijd inschrijft, zodat u tijdig uw STAP-aanmeldingsbewijs ontvangt.
 3. Vraag het STAP-budget aan bij UWV
  Log met uw DigiD in bij het STAP-portaal van het UWV en vraag het STAP-budget aan. U ontvangt van UWV bericht als het STAP-budget is toegekend. Let op: schrijf uzelf altijd eerst in bij een opleiding van Merlijn!
 4. Merlijn verrekent het STAP-budget
  Merlijn ontvangt het STAP-budget en verrekent dit met de opleidingskosten.
Hoe krijg ik een STAP-aanmeldingsbewijs?

Tijdens het inschrijfproces van uw opleiding heeft u de mogelijkheid om het STAP-aanmeldingsbewijs aan te vragen. Zonder dit bewijs kunt u geen STAP-budget aanvragen. Merlijn maakt het aanmeldbewijs voor u en stuurt dat toe. U krijgt dit bewijs in pdf-formaat in uw mailbox. Mocht u hierover vragen hebben of vooraf even willen overleggen bel of mail ons dan.

Wanneer moet mijn opleiding starten?

Iedere 2 maanden van een jaar start er een nieuw aanvraagtijdvak.

 • 3 juli 2023 = uiterlijk starten tussen 31 juli 2023 en 30 november 2023
 • 4 september 2023 = uiterlijk starten tussen 2 oktober 2023 en 31 januari 2024
 • 1 november 2023 = uiterlijk starten tussen 29 november 2023 en 31 maart 2024

De rekenregel waarmee je dit zelf kunt berekenen:

 • Eerst mogelijke startdatum = dag van aanvraag + 28 dagen
 • Laatst mogelijke startdatum = dag van aanvraag  + 8 kalendermaanden
Mijn opleiding kost meer dan € 1.000,-, wat nu?

Als uw opleiding meer dan € 1.000,- kost, dan moet u het bedrag dat boven de € 1.000,- komt zelf betalen. U ontvangt de factuur met het resterende bedrag nadat uw STAP-aanvraag is goedgekeurd.

Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van het STAP-budget?

Voor het aanvragen van het STAP-budget gelden een aantal voorwaarden.

 • Uw leeftijd ligt tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • U werkt in loondienst, bent ondernemer of heeft momenteel geen werk.
 • Op het moment van aanvraag ontvangt u geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. U kunt STAP wel combineren met een ‘Levenlanglerenkrediet’ (LLLK).
 • Uw scholing start minimaal 4 weken nadat u het STAP-budget heeft aangevraagd, maar uiterlijk binnen 8 kalendermaanden.
 • U heeft dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.
Wat is het Levenlanglerenkrediet (LLLK) en kan ik dit combineren met het STAP-budget?

dan kunt u geld lenen met het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Dit is een krediet dat u kunt aanvragen bij DUO. Met dit krediet kunt u maximaal een bedrag lenen ter hoogte van het wettelijk collegegeld of lesgeld, voor zolang uw studie duurt. Vaak is dit 4 jaar (fulltime studie) of 5 jaar (deeltijdstudie). De lening moet binnen 15 jaar, met rente, terugbetaald worden. Hoeveel u maandelijks moet aflossen, hangt onder andere af van de hoogte van de lening, uw inkomen op dat moment en de rente.

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een Levenlanglerenkrediet. De belangrijkste zijn:

 • dat u een erkende opleiding aan het hbo of de universiteit of een beroepsopleiding aan het mbo volgt;
 • dat u jonger bent dan 56 (vanaf studiejaar 2024-2025: 57) jaar.

U kunt het Levenlanglerenkrediet combineren met het STAP-budget. Het Levenlanglerenkrediet is in dit geval een lening, het STAP-budget een gift (d.w.z. als u aan alle voorwaarden voor het STAP-budget voldoet en uw opleiding aantoonbaar – met diploma of certificaat – is afgerond, hoeft u het STAP-budget niet terug te betalen).