Mevr. Verkleij - Partner - Merlijn Groep

Verkleij | mevrouw Mr. N. Verkleij (Nicolien)

Nicolien Verkleij is senior rechter in Den Haag. Zij werkt nu als familierechter, maar heeft ook uitgebreide ervaring in het strafrecht – onder andere als officier van justitie en kamervoorzitter – en in het civiele recht (ondernemings- en handelsrecht). Zij heeft geruime tijd leiding gegeven aan een groot team van rechters en juridisch medewerkers. Daarnaast heeft zij tien jaar ervaring als NMI-mediator, overwegend in samenwerkingskwesties op het gebied van arbeid en wonen. Het lidmaatschap/voorzitterschap van diverse commissies en werkgroepen heeft haar maatschappelijke blik verder verruimd. Sinds 2005 traint zij rechters en andere procesdeelnemers op het gebied van communicatieve vaardigheden, conflictdiagnose en zittingsvaardigheden.

Het begrip “procedurele rechtvaardigheid” is voor Nicolien een leidraad in al haar werkzaamheden. Daarin staan goed luisteren, balans en een vriendelijke, respectvolle benadering van alle betrokkenen voorop. Zo komen de wezenlijke belangen op tafel. De kunst is vervolgens om met de betrokkenen uit te vinden wat de aard van het voorliggende conflict is en welke conflicthanteringsmethode het beste bij hen past. Nicolien draagt zowel mediation als rechtspraak een warm hart toe. Het zijn beide waardevolle conflictoplossingsmethoden, die elkaar ook kunnen aanvullen. In beide systemen kunnen de betrokkenen worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor een bevredigende oplossing.
Nicolien koppelt brede juridische kennis en ervaring en uitstekende analytische vaardigheden aan inlevingsvermogen, oog voor menselijke verhoudingen en een praktische en oplossingsgerichte instelling.

conflictwarenhuis verkleind