Powernap op het werk

Door een ons onbekende blogschrijver werden we gewezen op een artikel over de mogelijkheden van een middagslaapje op het werk, een verhaal, dat met name voor een OR wellicht interessante discussie stof oplevert. We geven de inhoud van dat artikel ingekort weer, dus.. voor wie het lezen wil:

Een energieslaapje op het werk? Goed idee?

Een middagdutje, een kleine siësta of wel “The powernap” is hot. Je concentratie wordt beter en je productiviteit stijgt in feite. En werknemers voelen zich er happy bij. In werkelijkheid blijkt het nauwelijks te worden toegepast in de Nederlandse werkpraktijk. Laten we eens kijken naar wat voor- en nadelen.

De voordelen van de powernap zijn vooral te vinden in positieve effecten op het geheugen en op je concentratie kracht. Daar is heus onderzoek naar verricht.

Werkgevers die voorstander zijn van de powernap gebruiken die mogelijkheid ook om het bedrijf een modern, werknemersvriendelijk en sexy imago te geven. Dat komt vooral voor bij de grote IT bedrijven. Daar speelt de mogelijkheid om met het dutje a.h.w. de vele overuren te compenseren ook een rol.

Toch wordt er ook gewezen op nadelen. Zo zou het dutje invloed kunnen hebben op de nachtrust en met name bij mensen, die al moeilijk slapen 's nachts, zou het die nachtrust nog meer verstoren.

Voor die mensen is het middagdutje geen aanrader. Als je de powernap gaat gebruiken om slaap in te halen ga je vaster slapen en ontstaat niet het positieve effect van “even een half uurtje slapen”. Het dutje wordt een hele dut en bij het wakker worden, ben je eerder “suffer” dan opgefrist. En je nachtrust loopt nog meer risico.

Onderzoek van de Hersenstichting wijst op allerlei mentale en fysieke risico’s bij een slechte nachtrust. Maar de discussie is los en rust en welbevinden van werknemers staan in de belangstelling. Dat is goed nieuws.

 

Meer lezen?

De kracht van de powernap

Powernap op het werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *