Onderhandelen op vakantie

Onderhandelen op vakantie - Merlijn Groep
Bemiddelen Conflictbemiddelaar Conflictoplossingsmethode Merlijn Merlijn Advies Groep Samenwerking

Het leven draait om onderhandelen.

Het leven draait om onderhandelen.

Het leven draait om onderhandelen: met je partner over het avondeten; over een uitstapje of waar jullie op vakantie gaan; op je werk over wie wat wanneer en hoe doet; bij het kopen van een huis of een auto over de prijs en de extra’s. Veel mensen vinden onderhandelen niet fijn, omdat ze na afloop het gevoel hebben dat ze op de een of andere manier te kort gedaan zijn, al is het maar een beetje. En de ronkende verhalen van anderen die wel die geweldige korting bedongen hebben of een overvloed aan extra’s of een stevige opslag, helpen ook niet om je beter te voelen.
Op vakantie is onderhandelen vaak wel leuk. Dan gaat het meestal om dingen die niet zo belangrijk voor je zijn en daarom kun je meer genieten van de situatie. De verhalen die je te horen krijgt, zijn onvergetelijk. Voor je het weet, weet je meer over de thuissituatie van de koopman dan over je buurvrouw. Of het waar is, zul je nooit weten, maar onderhandelen over een souvenir is een vermakelijke bezigheid, waar je lekker kunt oefenen voor als je echt moet onderhandelen voor iets wat voor jou superbelangrijk is.

Oefenen op de marché, mercado, market, mark, rynek of tržište

Als je onderhandelen ziet als een situatie waarin mensen verschillende belangen hebben die ze willen waarmaken, dan is het al een stuk gemakkelijker. Onderhandelen is vooral een kwestie van gunnen. Gunnen als wederkerig werkwoord. Jij moet de prijs willen betalen en de ander moet het voor die prijs willen verkopen.
Daarbij speelt de relatie een belangrijke rol. Als je die relatie wilt behouden, zul je soms wat water bij de wijn doen. Als je geen enkele relatie met de ander hebt of hoeft te hebben, kun je veel harder voor je eigen winst gaan. Op marktjes in het buitenland kun je dat goed oefenen. Jij wilt een souvenir, de kooplui willen verkopen. De relatie met de markt kooplui is niet blijvend, dus er is weinig te verliezen. Het moet alleen wel leuk zijn en in verhouding staan. Je wilt niet te veel betalen maar ook niet te weinig.

Een paar tips:

  1. Bekijk de souvenirs en bepaal een redelijke prijs. Dit vereist een klein onderzoekje bij de verschillende aanbieders. Of navraag in het hotel of een zoektocht in reisgidsen.
  2. Je mindset: de ander heeft geld nodig om te leven. Jij wilt een souvenir kopen. Bepaal de minimumprijs die jij wilt betalen voor het souvenir. En natuurlijk de maximumprijs.
  3. Hou vast aan deze prijzen.
  4. Maak contact met de verkoper en begin met small talk. Ergens in het gesprek komt de prijs van het souvenir wel ter sprake.
  5. Als de prijs veel te hoog is, vraag met grote ogen ‘hoeveel zei je?’ Of maak er een grap van. Grote kans dat de verkoper begint te lachen en meteen zijn prijs laat zakken.
  6. Zo niet, doe een tegenbod. Waarschijnlijk kom je nu meer te weten over de nijpende leefsituatie van de verkoper.
  7. Wees meelevend, maar houd vast aan je bod. (Je kunt altijd besluiten de man iets extra’s te geven, los van de aankoop, mocht je dat willen.)
  8. Als de verkoper niet wijkt, glimlach vriendelijk, wens hem het beste en zwaai nog even bij het weglopen.
  9. Het kan zijn dat de verkoper je achterna loopt voor een finaal bod, het kan ook zijn dat je op zoek moet naar een andere verkoper.
  10. Heb je plezier (gehad)? Zo ja, heb je het goed gedaan. Morgen is er weer een dag. Of overmorgen natuurlijk. Zo nee: oefen nog een keertje en nog een keertje, tot je niet meer van ophouden weet.

Deze tips kun je ook gebruiken als je last hebt van je buurmensen op de camping, in het hotel of het zwembad. Realiseer je dat jij degene bent die last heeft en dat je de ander nodig hebt om jouw probleem op te lossen. Dus bepaal vooraf goed je grenzen.
Lol hebben in onderhandelen op vakantie komt je onderhandelingstechniek hier in Nederland alleen maar ten goede.

Onderhandelen met behoud van relatie

Onderhandelingen met mensen die je nooit meer ziet, vlieg je anders aan dan onderhandelingen met mensen waarmee je een langdurige relatie hebt of wilt opbouwen. De basis is hetzelfde, maar nu is er een extra belang: de relatie.
Bereid je voor:

  1. Zoek uit wie je onderhandelingspartner is, welke belangen er bij haar of hem spelen en als het mogelijk is, ook persoonlijke interesses. Google, Facebook en LinkedIn kunnen daar enorm behulpzaam bij zijn.
  2. Bedenk wat je minimaal wilt bereiken, zowel voor ieder gesprek, als voor de totale onderhandeling. Daarmee kun je sturen op de gesprekken.
  3. Bedenk vooraf verschillende alternatieven, die voor jou kunnen werken. Daardoor gun je jezelf meer ruimte.
  4. Schrijf in steekwoorden essentiële punten op om te voorkomen dat je de arena te vroeg verlaat.

Gedurende de gesprekken:

  1. Begin met je eigen mindset: de ander is een partner die jou gaat helpen je doelen te bereiken.
  2. Begin de gesprekken met small talk: over de plek waar jullie zijn, over de temperatuur, over… gedurende die korte gesprekjes kun je aftasten hoe het met de ander is.
  3. Bedenk een gemeenschappelijke beeldentaal op basis van de hobby’s van de ander.
  4. Blijf altijd hartelijk en voorkomend en probeer er achter te komen wat de belangen van de ander zijn. Vragen staat vrij. En wie weet kunnen ieders wensen vervuld worden, zonder dat iemand water bij de wijn moet doen?
  5. En gun altijd de ander ook wat: vrede kent geen prijs… als men vrede wil.

Achteraf:

  1. Stuur een bedankje voor de plezierige onderhandeling.
  2. Bewaar de contactgegevens van de ander.
  3. Onderhoud de relatie door regelmatig contact te zoeken.
  4. Als je nuttige informatie voor de ander hebt, deel die dan.

In deze vakantieblog draait het om plezier krijgen in het onderhandelen. Onderhandelen is eigenlijk niets meer dan grenzen aangeven. Als je dat met plezier en respect voor de ander doet, ben je ook buiten de vakanties een gelukkig mens.
Als je nog meer tips hebt voor onderhandelen, dan horen we ze graag!

 

Wil jij dit zelf ervaren?

Volg onze 2 daagse basisopleiding “Resultaatgericht onderhandelen van intuïtie naar onderhandelingskracht“.

 

Lees meer over onderhandelen:

https://www.merlijngroep.nl/blog/5-tips-voor-de-or-om-klokkenluiders-te-voorkomen-deel-5/