Merlijn Leergang Mediation in Strafzaken

Merlijn Leergang Mediation in Strafzaken volgen?"

Inleiding

Dit najaar start bij Merlijn een driedaagse opleiding Mediation in strafzaken.

Bij diverse rechtbanken (Breda, Den Haag, Noord Holland, ’s Hertogenbosch, Amsterdam en  Rotterdam) zijn pilots waarin de mogelijkheden van mediation naast strafrechtspraak worden onderzocht.

Burenruzies, (vecht)scheiding, agressie tegen dienstverleners, ongewenste intimiteiten, intimidatie op de werkvloer, huiselijk geweld; allemaal situaties waarbij mediation in strafzaken het verschil kan maken.

Bij mediation in strafzaken gaat het om het tot stand brengen van een gelijkwaardig gesprek tussen daders en slachtoffer. Centraal staan de emotionele gevolgen, toekomstige afspraken en eventuele schadevergoeding.  Niet alleen het slachtoffer is in beeld, ook de dader.

In ons omringende landen wordt bemiddeling in strafzaken met succes al veel meer toegepast. Op basis van de gegevens in Nederland tot nu toe begint het erop te lijken dat mediation in strafzaken ook in Nederland een vaste plek krijgt.

Binnen de MfN  (SKM) is inmiddels een werkgroep strafrechtmediation ingesteld die gaat onderzoeken of strafrechtmediation een officiële specialisatie moet worden.

Voor wie?

Deze vaardigheidstraining is ontwikkeld voor (MfN register) mediators die regelmatig in aanraking komen met zaken waarbij strafrechtcomponenten aan de orde zijn. Maar ook mediators die op dit gebied actief willen worden, vinden in deze training onontbeerlijke kennis en vaardigheden.

Inhoud

Aan de orde komen o.a.

  • het noodzakelijk juridisch kader
  • de rollen van de advocaat, OvJ en rechter
  • cultuurverschillen
  • psychiatrische beelden
  • geweld en agressie

U bezoekt een zitting van een politierechter.

Tussen de verschillende dagdelen zijn er opdrachten die op de eerstvolgende trainingsdag worden meegenomen. Belangrijk is dat u zich bewust wordt van de directievere manier van mediaten in strafzaken.

Docenten

Uw docenten zijn Karin Blekkingh en Hans Buis. Beiden zijn ervaren mediators die hun sporen in mediation in strafzaken inmiddels verdiend hebben. Daarnaast zijn zij ook beiden ervaren trainers.

Data

De opleiding wordt gegeven in het Raadhuis in Nuland op

Maandag 28 november 2016;

Vrijdag 16 december 2016;

En vrijdag 6 januari 2017.

Lees meer over de leergang Mediation in Strafzaken:

Specialisatieopleiding Mediation in Strafzaken

buddha-1120252_1920

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *