10 meningen over een brandend thema rondom conflictbeheersing en mediation

Wij van Merlijn Groep zijn erg nieuwsgierig naar opinies van onze professionals. Of het nu gaat om conflictbeheersing in het algemeen, over mediation in het bijzonder, of over medezeggenschap, wij hechten waarde aan uw opinie. Op basis hiervan starten wij met een maandelijks terugkomende blog. Een blog waarbij we roulerend, een aantal partners binnen Merlijn Groep & Merlijn Advies Groep vragen, de stelling van die maand met “eens of oneens” te beantwoorden. Dit natuurlijk met enige onderbouwing.

Deze maand betreft het de stelling:wip 03 eens

De wetgeving rondom mediation wordt heel belangrijk voor de nieuwe mediationpraktijk

 

In deze stelling heeft geantwoord:
80 % eens
20% oneens.

Wilma-bevers-partner-Merlijn Groep-Mediation

Wilma Bevers: Eens, waarom: Het biedt houvast en kaders om nader tot elkaar te komen.

de heer Drs. J.A.M. Boot (Lambert) - Mediator - Merlijn Groep

 

Lambert Boot: Eens, waarom: Een mediator moet op de hoogte zijn van de wetten, om niet juridische oplossingen haalbaar te maken.

Magda Terpstra-partner-Merlijn Groep

Magda Terpstra: Eens, waarom: Omdat de wet verplicht de bedrijfscommissie af te schaffen; daardoor kunnen partijen nu ook bij een reguliere mediator terecht.

Tanja Dohmen-partner-Merlijn Groep

 

Tanja Dohmen: Eens, waarom: Die wet zorgt ervoor dat mediators kwalitatief goed moeten zijn. Als je praat over je conflict en er samen uitkomt, dan leer je naar elkaar luisteren en ontstaat er een verbinding. Je probeert gezamenlijk een oplossing te vinden. Daar zijn goede mediators voor nodig.

Mark Veermans-partner-Merlijn Groep

Mark Veermans: Eens, waarom: Ik denk dat dankzij de wetgeving meer gebruik van mediation gemaakt zal worden dan voorheen. Dit heeft te maken met de sturing vanuit de wetgeving.

 

Jos Floris - Partner - Merlijn Groep

 

Jos Floris: Oneens, Wat is de impact voor mediation? Wat gaat er allemaal veranderen?

Mevr. Verweij - Mediator - Merlijn Groep

 

Lidy Verweij: Oneens, Omdat ik denk dat het gebakken lucht en politiek is, en er uiteindelijk niet zoveel zal veranderen. Als er wel iets wezenlijks wordt veranderd verwacht ik dat het lange termijn werk is.

Cindy de Haas - Partner - Merlijn Groep

 

Cindy de Haas: Eens, waarom: Omdat de wetgeving een boost gaat geven aan mediation (mediation meer bekendheid krijgt), alvorenst er zaken naar de rechtbank gaan. Rechter kijkt dan of er mediation is toegepast. Opdrachtgevers, moeten serieus gaan overwegen aan mediation. Nu vrijwillig, straks standaard. Opdrachtgevers vragen zichzelf eerst af of mediation solaas biedt. Als ze deze met nee beantwoorden, dan is hij blijkbaar in staat dit aan de rechter te onderbouwen. Maar bij twijfel, dan doen ze er goed aan eerst met mediator te praten, dan zit er een grote kans in dat hij de rechtzaak gaat winnen.

Mevr. Smeets - Partner - Merlijn Groep

Sien Smeets: Eens, waarom: Als het een wettelijk kader krijgt, zal mediation nog meer gezien gaan worden.

Dhr. Peters - Partner - Merlijn Groep

 

Jurgen Peters: Eens, waarom: omdat mediation steeds belangrijker wordt en erkend wordt als volwaardige en nuttige vorm van conflictoplossing. Wat je merkt is dat mediation een grote rol gaat spelen. De rechtspraak vindt dat er betere resultaten geleverd worden. Anders wordt de knoop snel doorgehakt, maar de onderliggende geschillen zijn niet zijn opgelost. En in dat opzicht is het  verheugend te zien, dat ze ter zitting steeds meer mediation vaardigheden toepassen. Geeft aan hoe belangrijk dit wordt. Niet alleen zwart/wit of gelijk/ ongelijk geven, maar zoeken naar een bestendige oplossing. De problemen worden vaak opgelost en beroepen drastisch beperkt…..linken aan lokale overheden die hier aan mee werken.  Advocaten in de beroepsopleiding hebben tegenwoordig veel aandacht voor mediation vaardigheden en mediaton technieken. Jonge advocaten zijn vertrouwd met wat mediation inhoudt en is. Ze krijgen ook de toolkit van een mediator aangereikt en doen er hun voordeel mee in hun eigen praktijkvoering.

Lees meer meningen over een brandend thema rondom conflictbeheersing en mediation

10 meningen over een brandend thema rondom conflictbeheersing en mediation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *